Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Бро) 21

СЛИНА БЕЗ РЕЧИ

ЧЕТВОРОГОДИШЊИ БИЛАНС ЕНГЛЕСКЕ

Сакргмена снциклапеџиџ! Британика Адмиралитет — екуп паквника којима јо на челу мучоник. Битка — судар окренуитм леђима. Индиски конгрес — скуп људи који не виде наше поштене намере у Индији. Ескадра — група бродоаа која се сваким даном крпи. Катастрофа — наш стални пратиоц у свакој битци. Лорд Алексаидар — човек ко)и |е у сво]им мукама приликом примања вести о раду морнарице премашио чак и Черчила. ЦеЈлон — иова пропаст, нова горка пилула. Тврдоглавост — одлука сваког нашег политичара и државника. Одред — група спремна на бекство. Мансвар — припрема за узмицање. МАЛИ ПЕРИЦА СЕ ПИТА | Да ли се Малта зато тако зове, што су Енглези годинама малтретирали њено становништво? | Како |е „иашла вреКа закрпу" да ли случајно, или пак преко огласа? ■ Да ли се зна ко продаје „Продану невесту" и ко. је купио? ■ Ако је женидба лутрија, онда где с« купују срекк« за жеиидбу? МЕТЕОРОЛОШКИ ИЗВЕШТАЈ У Европи проле^е и лепо »рем«. Очекује се и двље поболшавање )ер барометар расте. У Русији мећава и вејавица а ускоро се могу очекивати још већи поремеКаји времене у правцу Урала и Волге. На Атлантику, како |авл>а|у Бостон и Лондон, ужаенв буре ко|« су онемогукиле сваки саобракај. На Пацифику затиш)е, али у Индиском Океану монсун дува у правцу Цејлона и Калкуте па се могу очекивати у томе селу света ужасне непогоде. У Аустралији и Америци барометар пада даљ«. ОчекуЈа се промена времена на горе. СрбиЈа време се и даље поправља. Сада је ведро и тихо.

епиграм

Ко кашиком добро куса У груди се стално буеа И и'о пример себе мек«. А кад треба пример дати За неаољног жртвовати Онда нико праи н«Ко.

НОВА ПОРЕЂЕЊА Тврдоглаа |е као Черчил. Нијо успео као совјетско нанади. Мучи се као Иран. Пролатио Јо као генерал Мак Артур. Изгубао |е као Крипс са саоЈом мисиЈом. Фабрику|о као англосаксонци лажи. Интригант |о као МаЈски. Излупали су га као Енглеску.

ОДА ПУЖУ Америка свуд се жвапм Да Је Јапан за н>у мапм И да само време чека Апм како флоту гради И тенково брзо ради Треба ће |о| пола аека.

СПОЉНК ПРЕГЛЕД

У АзиЈи Енгпеа ради см по ппану Са мнатом *оке да шкоди Јапану Видо да мм лађе арло мало вреде Па мж самм шаљу стално пред торпедо И радио Лондон аишо м но крије Да |е Јапан дошо пред врата Инди|о И са свога лрага да уклони беду Он сад гласно амчо: ЦеЈлон Је на реду| И колко иж Јапан у маказо стеже Онм сао журниЈе Чанг-КаЈ-Шоку бежо Јес' да иж Је моро стало грднмж саота Сада уаидешо да мм смота флота Из петниж со жмла онм сада жура Да ту слаану флоту што про докусуро Носач ааиона м два крстармцо Јапанско су скоро потолиле птицо На истому дои со са „успожом" боро У Еаропи стања и црње и горо ИмпериЈа грца, кида со и руши Гибралтар со тросо а Малта со пуши И дои со лораза лропунила чаша Они тужно шапу*у: „Побода Јо наша" Њижови ортаци с оно стране баро За сударо аоЈно врло мало маре На речима сила, ал' у борби стрина НаЈуреии сад су сауд с« Филипииа У ЊуЈорку сада опкладо со лраво Гдо Ко реиламори да со зауставо Аморика стропи од ноаог болаЈа Да Јапан но дође чаи и до ХаваЈа До Јучо диктатор, Америчка сока.

Сада од Лондона неку ломоћ чека И док осовина и вошти и чеше Два ортака тужно Један Другог теше Виде добро да су Јадни у талону Па сад лонџу неку право у Лондоку Обрћу асталче, гледаЈу у ихољу Од врачаре мшту сада судбу бољу Идн руио лере, Хопкинс оиче: Опа1 А Черчил им вели: Ми смо децо тропа! А „соЈузник" ЊИ10В са источне страио И сам Јадник спао на наЈнижо грано Улао у кљусу, он со жустро цима И лоследња нада изневери, зима Пред Стаљином стоЈо мрачне перспективо И он со мануо сваке офанзиве ЛифоруЈе оно што Још ногдо важи Кад но побеђуЈе, први |о у лажи Где сунцо разума не можо да греЈо Он измишља лажи и своЈ отров сеЈо И када со свуда уплаткао лудо Он сад Бога моли — чека неко чудо-

У Риому, с' многих, отпало Јо порЈо' Зато |о у суду сад настало ферЈе Од брда грежова направи со стварца Вуи Јо опот негде поЈео магарца Кад со гора треев, рађаЈу се миши У иучину неку заплео со Виши У лроцесу овом истина Јо сува Да со вуи аасити и овцо сачува

ШТА ЈЕ НЕМОГУЋНО! А Да амерички конвоји за Енглеску неоштећени дођу у енглеске луке. А Да Енгези на Малти извуку читаве главе. А Да Франклин Рузвелт престано са хушкањем других народа за рат. А Да и даље остане енглески систем колонијалног искоришкавања целога света. А И да Нокс, амерички министар морнарице, престане са давањем демантиЈа на сопствено изЈаве. АСОЦИЈАЦИЈЕ Крипс — Ко ли ће то да ми дође са лажним обвћањима да преговара. Мина — Експлодираке ми глава кад се вратим овако пијан куки, ИндиЈа — Опет ке неко да мо гадно насамари и превари. Рузвелт — Ко ли ће то да мо нахушка, да ое свађам са женом.

ЈАКА ПОМОЋ Лондон, априла. — У лондонском кварту Финсбери подижо се споменик Лењину са Лењиновом бистом, која ће увече бити осветљена црвеним свтелом. — Надамо се, изЈавио Је Један владин функциоиер, да ^е ова наша помоћ Совјетима добро доКи. Виде^е да смо заиста решени да их помогнемо.

АГЕНЦИЈА „НОЈ"