Bodljikavo prase

ПОШТАРИКА ПЛАЋЕНА X ГОТОВУ.

издајм аволои

Уредништво и АдминнсфациЈа. Б^оград, Јакшићева 4-а/Н ПРИМЕРАК 2. — ДИНАРА Претплату прима »Прсса« за продају новина и часописа, Београд, Влајковићева 8. Претппата, тромесечно 20.— дин. полугодишње 40.—, годишње 80 динара.

■шв еУКОПИСИ С Е ПРИМАЈУ, П А ШТАМПАЈУ И Л И Б А Ц А Ј У

Генерал бежаније брани Аустралију Мелбурн, априла. — Бранилац Филипина амерички генерал Мак Артур стигао је авионом после »успешне одбране" Филипина да одбрани и Аустралију. Од два генерала бежаније, Вавела и Мак Артура Аустралија има „ретку срећу" да је брани амерички генерал, а Американци имају прилике да запоседну празни континент пре него што стигну Јапанци. АНГЛОСАКСОНСКИ РИВАЛИ 1939 године енглеска ратна д«виза била је: Ми ћемо се борити до последн»ег Француза. 1942 године ову енглеску девизу преотели су Американци и стилски је овако американизирали: — Ми кемо се борити до последњег Енглеза, њихових колонија и до последњег бољшевика! ^ ДЕБЕЛА ПАРНИЦА Делхи, априла. — Поново покренута парница између Индије и Енглеске дошла је на мртву тачку, јер су акти толико нагомилани и дебели да и сам нови аритар Сер Крипс нијв могао да ое снађв. Нервиран м озлојеђен Сер Крипс је на последњој конференцији са претставницима Индије узвикнуо: — Видим ја да ке ову парницу неко треки да пресуди. КАД НОВИНАР ГЛЕДА У ПАСУЉ Познати и досетљиви англосаксонски новинар Книбербокер написао је чланак у „ВашингтонПосту" да он зна за идућв ратне циљеве Јапана, јер је гледао у пасуљ. Тако он зна, да један од идуких напада Јапанаца треба да буде или Аустр^лија или Аљаска и Алеути, прецизно баш не мо- ј же да каже место, јер се није видело добро у пасуљу. У ЦЕСАРСКОМ СТИЛУ Ото Хабсбуршки приредио је недавно помпезни пријем у Холивуду. Слегао се цео филмски и нефилмски Холивуд да се диви Оту, јер је седео у златном престолу — који је наравно, био позајмљен из филмског атељеа ^Метро-Г олдвин". АМЕРИЧКИ РЕКОРДИ „Њујорк Тајмс" пун је рубрика о америчким рекордима. Међу најинтересантније спада рекорд Фармера Кликеја. Он је за Један сат разбио и појео 91 орах. Међутим, Рузвелт не може да разбије ни један — Јапански орах.

Пета колона Је... разбиЈена од разЈарене масе.

Вести из иностранства АМЕРИКА ПОМАЖЕ

Вашингтон, априла. — У Једном говору који је одржао у америчкој акадсмији за политичке и социалне науке у Филаделфији, Литвинов је изјавио да би Америка требала да преузме офанзиву против Немачке. Рузвелт је одгворио да ке аигажовати целу чету спикера за борбу против Немачке. Како се сазнаје, Литвинов Је после овога задовољан.

ЛОНДОН НИЈЕ ВАРАЛИЦА Њу Делхи, априла. — Пошто Крипс није могао да задобије код Индуса политичко поверење за Британију, то је Рузвелтов пуномоКник пуковник Џонсон понудио Индусима гарантно писмо: — Вашингтон гарантује да Лондои иије варалица, каже пуковник Џонсон. Британија, ако не може, неКе да вас превари. То бар знате из искуства.

ПРАКТИЧНОСТ АМЕРИИАНАЦА ЊуЈорк, априла. — Према наЈновијој вести британске новинске службе у заливу Нарагомсет (Род Ајланд) испаљен је омашком један торпедо који је после пута од десет километара погодио један — амерички брод. Овим је дат доказ да су Аме-

Крипсова путешествија Полазеки у ИндиЈу Сер Крипс је понео старе енглеске играчкв за успављивањв — обећањв и злато. Звецкање са дукатима, овај пут није могло да упали, па је одмах употребљено омиљено енглеско опојно сретство, обекањв слободе. Али како је ово сретство, и ако увијено у нову шарену хартију, много избледело још од прошлог рата, то није могло да има никакаог дејства на Индију. Боравак Сер Крипса у Индији продужен је, да би Крипс проиашао неки нови блеф. АМЕРИЧКЕ ВЕЖБЕ У њујоршким милионарским круговима сад Је у моди разбијање и рекорди, ко може вмше ствари да урнише. Не зна се да ли Је оео американска вежба за рат или је то увод и вежба за — уличне борбе по рецепту Литвинова. ПРОМАШЕН ЦИЉ Лондонски „ТаЈмс" тужи се, како нажалост, у Енглеској има људи којима је курс акција цинка и гуме много пречи него стање на свима фронтовима. Овај чланак, штампаи у циљу да обавести свет, промашио Је међутим циљ, јер је то цео свет већ знао — сем врло информативног „Тајмса". ИПАК ЛЕ ТО УСПЕХ Сиднеј, априла. — Јапанци су сломили и последњи отпор остатака ам«ричких трупа на полуострву Батангу. — Сада су и „неверне Томе" виделе, изјавио је Мак Артур, главнокомандујуки у Аустралији, да је моје бекство са Филипина ипак успех. Да нисам побегао, не би имали кога да поставе за главнокомандујуНег у Аустралији. ГДЕ ЈЕ ИСТИНА Вашингтон, априпа. — Послв пропасти на Филипинима, а и сада после вести о паду Батана „Дејли Скеч" је Јавио да се Мак Артур дубоко потресао. Међутим, један други лист каже да то ниЈе истина, век да су Мак Артура потресли Јапанци. Препирка још траје, а иико сем Мак Артура и Јаланаца не зна где је потина. СИГУРНОСТ Лоидон, априла. — На питање новинара како је влада примила вест о поразу код Цејлона, Черчил Је изјавио: — Вест је, као што сам очекивао примљена са сигурнош^у и риканци практични, јер, као што - _ | оез узрујавања. Знамо ми сви, а се види, ниједан торпадо нв ис- знатв и д „ таква весш паљује се узалуд. [«од пв