Bodljikavo prase

БЕОГРАД, СУБОТА 30 МАЈ 1942

Уредништво и Администраци|а Београд, Јакшићева 4-а/11 ПРИМЕРАК 2— ДИНАРА Претплату прима „Преса" за прода|у иовииа и часолиса, Београд, ВлаЈковићева 8. Претллата, тромесечио 23.— дии., полугодишње 46.—, годишње 92 динара.

1

БР. 27 — ГОД. И III 2ј

МОБИЛИВДЦШВ СПИКЕРб У ЕНГЛЕСКОЈ И АМЕРИЦИ

Лондон, маја. — Преко свих радио станица, у Енглеској и Америци издат је проглас о мобилизацији спикера. У добро обавештеним политичким круговима шапуКе се дз је у припреми страховита офанзивв Енглеза и Американаца у 'диљу инвазије Европе преко ради-п, ЗА БАНКРОТ У БУРМИ КРИВ 1Е ЧАНГ-КАЈ-ШЕК На последњој свдници источноазијског ратног савета Вавел је изјавио: — Што смо банкротирапи у Бурми, кривица је до Чанг-КајШека. Он је дао обеКање да Ке бранити Индију, а ми се ослонили на врбов клин. Пошто ни Индијци неће да ваде кестење из еатре, то нам остају једино спикери наших радио станица, и чврсто верујем да Ке сжи повести Једну громовиту офанзиву. КО УЗИМА ВЕТ.И ПРОЦЕНАТ1 ЊуЈорк, маја. — Међу оно мало јевреја, — индустријалаца у Америци, а њих има ситница од свега 90%, настало је велико незадовољство због питања процента зараде, који се добија од ратних поруџбина. Углавном, свађа је настала због тога, што се не зна ко ке да добије лиферацију за „у,грожену" Јужну Америку. Ч. У НАФТАЛИНУ КуЈбишев, маја. — За правдање добијених батина на Криму, совјетска штампа добила је од комесара за пропаганду, да објави циркулар: — Наша војска је зимска, пошто се лети јако знојимо. Зато }е наша акција у нафталину, а воћство бољшевичке странке пломбира леђа за нове успехе. I СЛАЖУ СЕ... После успешног енглеског повлачења у Бурми издат је служВон енглески извештај да Бурмз доје важна, а после још „успецијег" совјетског повлачења са Херча Совјети изјављују да Кеоч нема никакве важности. Обе савезничке тактике потпуно се слажу и узајамно помажу. ПРЕМА „РАЈТЕРУ" ПОЛОЖАЈ У БУРМИ НИЈЕ ЦРН НЕГО „БРАОН" Калкута, маја. — Дописник „Рајтера" данас је одаслао радиограм својој редакцији, ове садржине: — Наш положај, у Бурми, није Још црн, он је само потамнио и прелази у браон боју.

ИЗЛАЗИ СУБОГОМ

У ДНГЛОСАКСОНСКОМ ЦИРКУСУ

„РАТНО ЗАСЕДАЊЕ" Чикаго, маја. — Овде се јеврејски светски конгрес састао у „ратно заседање". Он решавати како да се помогне С.А.Д. да добију и да се јеврејима олет

Скоро пуних двеста дана слушали смо вести многе Из Лондона офанзива — ал' лаж има кратке ноге У новембру о борбама код Харкова вести дају Код Харкова исте борбе, Лондон јавља и у мају За пола године талло Руси нису макли с' места Заробљено, веле тамо, људи хиљаду и двеста А на Керчу за три дана осовина силно брише Заробљено бољшевика сто двадесет пута више А топова и тенкова, просто да се човек чуди Заробише више Немци, него бољшевици људн А цифре су речитије од свих прича и свих лажи Јер код људи здраве свести само чињеница сажи

А када се цифра стави истина је онда цела Смучише се лажи ове, слушаоца хвата мука Од победа на речима остала Је само брука Место да се стање призна, без престанка они лажу Нека они успех један макар једном само кажу Ал' успеха нигде нема, већ лорази и батине, Зато они лажу даље, незешти се свему чине Уосталом ми све зкамо, о енглеској старој слави Нико као Енглез не знз да се брзо луд налрави Од срамоте и од стида образ њима ич не гори Од увек су научили да се други за њих бори.

ЈЕВРЕЈСКИ УСПЕХ Лондон, маја. — Како јавља „Џивич Кроникл", орган бритачских јевреја, произведен је пуковник Фредерик Хреман Киш за бригадног генерала. То је треки јеврејин који је за време рата у британској војсци постигао генералски чин. Само, питање јб, да ли су они уопште видели како изгледа рат? ,

ПвШТАНИЈЈА ПЛАћЕНА У. ГОТОВУ

КВИТ ПОСЛА

Лондон, маја. — Заменик претседника владе, Атли, одбио је пред Доњим домом, да се изјасни о томе ко је крив за пораз у Бурми. — Шта има ту да се изјашњавамо, рекао је Атли, изгубилисмо Бурму, па квит посла.

КАД СЕ ДИЛЕТАНТИ ИГРАЈУ ПОЗОРИШТА Вашингтон. маја. — Велика нервоза, која влада у Белој куКи, пос»» Керчанске битке, примамила је репортере велике Америчке информативне штампе да интервијуишу Рузвелта, који им је на постављена питања одговорио: — Зар им ја дадох драгоцени ратни материјал, који }е и мени требао, а они уступише то нацистима. Шест месеци утврђују Керч, а изгубише га за шест дана. Па после да се човек лепо не поједе као месец. Одвајао од уста, превозио им уз велик ризик, да издрже до зиме, а они све расфуКкају. Прави дилетанти на ратној позорници! На послетку, Рузвелт је резигнирано добацио: — Тако је то! Пошљи вудог у војску, а ти седи па плачи.

У ИАЖИ СУ КРАТКЕ НОГЕ...

ПОГРЕШИО АДРЕСУ Лондон, маја. — Аустралијски министар спољних послова, Евзт дошао је у Лондон да моли за хитну помоћ. У свом говору преко лондноског радиа, нагласио је велику опасност која прети Аустралији, па зато моли енглеску владу да му помогне. — На погрешну се адресу обратио Евет, изјавио је један члан Доњег дома, ми не можемо ни себе да бранимо, а камо ли још и Аустралију.

врате њихова стара права. Од заседања не+»е бити ништа, пошто је познат јеврејски. ратнички дух.