Bodljikavo prase

Уредништво и Администрација Београд, Јакшићева 4-а/П ПРИМЕРАК 2.— ДИНАРА Претплату прима „Преса" за продају новина и часописа, Београд, Влајиооићева 8. Претплата, тромесечно 23.— дин., полугодишње 46.—, годишње 92 динара.

Лондон, јуна. — Данас је радио Лондон објавио широм света да више неће блефирати, пошто је то мирнодопско оружје, које више не пали. Од сада се емитују на лондонском радију само бајке. НАПИПАЛИ РУПУ Анкара, јуна. — Проле^на офанзива бољшевика јужно од Харкова вођена је на један савремен начин — пипања. Совјетски командант Подлас после темељног пипања где је најмекше, погодио је као прстом у пекмез. Само му се омакла једна мала грешка, па је упао у мишоловку. ПРУЖИЛА ИМ СЕ ПРИЛИКА Калкута, јуна. — Овде јо побудио велику сензацију нарочити извештај Британске војне команде, у коме се јавља о губитКу 208 Јапанаца. Кад су многи читаоци питали команду зашто је издат нарочити извештај, одговорено им је: — Па кад би ми имали згоднију прилику. Ово је за нас велика сензација. И ОНИ ИМАЈУ КОЊЕ ЗА ТРКУ Москва, јуна. — »Правда« је донела интересантан чланак: Обзиром на прошлогодишње горко искуство наш генералштаб измислио је за овогодишњу пролећну офанзиву нову тактику. Ми кемо прво да дигнемо ларму о успесима. Затим ^емо да кутимо и оставимо противницима и неутралцима дв објаве резултат, а ми ћемо после све да демантујемо. Чланак се завршава речима: И ми коња за трку имамо! ДАЈ ШТА ДАШ! Чунг-Никг, јуна. — Чанг-КајШек је тражио хитно авионе из Америке, за одбрану Кине од јапанске офанзиве. У овој молби речено је: Дајте нам хитно авионе, мо макар и крнтије. На ову молбу одговорено му је радиотелеграмом: Па ми само крнтије и продајемо савезницима, а модерни авиони нама требају. ВАВЕЛОВ СПОМЕНИК У Лондону је откривен споменик Вавелу. Споменик претставља попрсје енглеског генерала. Два пријатеља посматрају споменик и један запита другог: — Не разумем зашто су генерала на споменику израдили само до пола тела. — Зато да не би побегао, одговори други.

ВЕЛИКИ ДЕМОКРАТСКИ ЗБОР У ЛОНДОНУ Лондон, маја — Набеђени вођи „народа" у бежанији др. Бранко Чубриловић, Сава Косановић, Јурај Крњевић и остали борци за демократију заказали су „велики народни" збор у лондонском Хајд парку. На овај збор дошла је целокупна „југословенска влада" са изузетком Већеслава Вилдера, који дежура на лондонском радију како би уграбио згодну прилику, да исприча оно што је сањао. Збор је био необично добро посећен. Било је присутно у свему преко 60 особа, које мушког које женског пола, па је примећена и Симовићева пуница са служавком, које су се од доласка у Лондон бациле на „вишу политику". На збору је било и неколико стотина енглеске дечурлије па како су они били у већини, то је збор на захтев већине претворен у партије кликера и Пинг-понга. Пошто су обе партије изгубиле Енглези, један шврћа узвикнуо је: — Ко би то могао и помислити да ви тако добро знате кликера? Чубриловић му је на то сасвим лаконски одговорио: — Па то нам је главно занимање. АМЕРИКА ТЕК ПОЧИЊЕ РАТ Вашингтон, маја. — Министар рата је у свом говору приликом једне забаве, приређене у корист незапослених герли Метрополитен Опере, изјавио: — Америка је тек сада ушла у рат, јер видите, драге моје, ми тек сада осећамо рат. Ви, јаднице, избачене сте на улицу, а ми, бедници, немамо где да проведемо вече. И ЊИХОВО ЈЕ МИШЉЕЊЕ Сиднеј, маја. — У источно азијском ратном савету дошло је после детаљних батина, до једнодушног мишљења да је оружје много ефикасније од речи. И АЛА И ВРАНА Черчил се жалио Рузвелту: Још нисмо ни близу победе, а на нас скочила и ала и врана. Ко зна шта би било кад би зби:ља дошли до победа.

НОШТАРИНА ПЛАЋЕНД У ГОТОВУ

ИЗЛАЗИ СУБОГОМ

год. п

БР. 23

Лондон сипа само речи, али нигде нема дела Место слага и победа он измишља шпанска сепа Када треба да се бије онда друге он подмеће А кад треба да се хвали, тад лажаре нема веће Кад га воште као вола, за њега је мала ствар'ца Ал' од буве врло често зна да направи магарца Подморнице њему лађе сву сатиру немилице А о томе ни реч не каже, ал' разјгпи он вилице О некоме »другом фронту« иога нс зна нико живи Иако га свуда дсру он се опет сеои диви Док му страшни сумарени по морима лађе топе У Индији и Азији Јапан му се на врат попе Од Лондона до Сиднеја трошна му се куЈ.а тресе Не помажу више лажи, ни препуне злата кесе Опада му свуда снага, не дају му мирно спати У Африци сад и Ромел почео је да га млати.

Црвен медвед изнемого, израњављен једва дише У колко је време лепше, толко му се црње пише Код Харкова он је опет источио доста крви По биткама изгубљеним Тимошенко сад је први У шкрипцу је Москва сада, нема нико да га смени Још су веће незналице Ворошилов и Буђони А Москва се сталко хвали: »Није ништа! Све је мало!« За годину дана рата три и пола милиона У лагере само стиже, друго незна се ни броја Бар двапута толко људи, избачено је из строја Иако су потучени, на ногама једва стоје Преко радиа се прсе, целом свету капу кроје Али глума ова смешна и комичне ове хвале Муштерије стално губе, ове лажи већ не пале.

ЈАНУС С А ДВА ЛИЦА