Bodljikavo prase

ПвШТАРИНЛ ПЛАЋЕНА X ГОТОВУ

Уредништво и Адмииистраци|в Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРДН 3— ДИНАРД Претплату лрима .Лреса* за про Ц«|у новииа и часописа. Београд, Вла|иовићева 8 Претллата, тромесечио 36 дии. лолугодишње 72—. годишње 144 дииара.

Н?Г. А2И СУБОТОМ

зл УЛОГА БАБА-РОГЕ Мосуп, јула. — Поводом оружаних сукоба које су имале британске патроле са арабљаиским устаницима између Мосула и Багдада, енглеске впасти су запретиле домородцима да ће допустити да земљу запоседну бољшевинке трупе. Стаљин је у форми. Сада већ игра упогу баба-Роге, али ке ускоро још једино моћи да се употреби као птичје страшило, ДОБАР ПРЕДЛОГ Лондон, јула. — Понекад св и у Доњем дому говоре паметне ствари. Тако је, например, ових дана један посланик предложио да се цело острво Малта засеје житом или кромпиром, пошто су силе Осовине биле толико љубазне да цело земљиште темељито изору. • 1 КАО ВО У КУПУС Лондон, јупа. — Од нашег епецијалног дописника. »Тајмс« доноси: — Сада нам је свима јасно, да је наш вепики говорник Черчил био у Лондону за време битко у Либији, не би дошло до тако великог понижења. Он би успео да муњевитом брзином претвори наш пораз у пођеду, једним импозантним говором. • Али, ои запео у Америку — као во у купус. У АМЕРИЦИ ЈЕ СВЕ О-КЕЛ Вашингтон, јула. — Код нас, у Америци, све иде у најбољем реду, изјавио је претставницима штампе Рузвелтов секретар Ирли. »Када су Сједињене Државе биле једино у могућности да се боре флотом, министар морнарице постао )е бирократа Ноксг сада, када су нам Јапанци раскантали флоту и када смо спалч на сувоземну војску, ?а шефа штаба сувоземне силе изабран је адмирал Лихи. Када дсђе на ред наша авијација, убеђени смо да -ће за команданта авијације поставити неког подморницког официра. А најлепши симбол наше ратне мо^и и с.чаге јесте наш президент који не може ни на нога^о да сгоји, него га од^држапају ДЕа ађутанта. Као ш _ о видите, код нас у Америци све кдв у најбољем р^ду*.

БЕОГРАД, СУБОТА, 1 АВГУСТА 1942 БРО Ј 36 _ ГОД. II РУКОПИСИ С Е ПРИМАЈУ, ПА ШТАМПАЈ У ИЛИ БАЦАЈУ

НИЈЕ БЛАГО

НИ СРЕБРО НИ

— ВИНСТОНЕ, та будала Стаљин потону, па ће и нас да удавм.

' Вашингтон, Јупа. — На последн>ој седници Конгреса сенатор Џонсон одржао је једночасовни говор о разним »незгодама« демократског оптимнзма и сав ознојен, разочарано ]е завршио: — Велика је заблуда, што мислимо да се може све постиђи златом. Оно истина, бљешти, али наши противници у Европи имаЈу нешто друго, што је јаче, а то је борбсни дух и вештина. Ми пливамо у злату, па опет смо малерозни јер извлачимо дебљи нрај. Затим Је плачним гласом наставио: — Ах, наше илузије! Велика наша нада Француска имала јо велику девизу: »Паре, паре, па цео свет«, и то беше илузиЈа за месец дана. Садањи наши савезници Енглези, са пуним устима злата, дувају у хладну чорбу, а нека »Југовина« на Балкану, коЈа беше обећана земља, истопи ее чим дуну ветар. Последња наша нада »црвењаци« дизали су још зимус дреку, да Је пролеће њихово, а сада нам Јављају »пиши кући, пропало!« Према томе наша победа виси као лустер. ИНДИЈА И ДЕМОКРАТИЈА Ј Бомбај, јула. -— У целој ИндиЈи влада живи покрет са лозинком: »Енглеска мора напољеЈ« Енглези се св сузама у очима опраштају од ове земље која им је толико прирасла за џеп. »ПријатељиЈ« — преклињу они Индијце исто тако као да су целог века говорили индиском народу само реч »пријатељи«. Ви издајете демократију!« »То и хоћемо!« — одговарају Индуси. — »Ви сте мислили да смо ми сви факири, те да ке нам ваш режим необично одговарати. Доста је било лежања на ексерима!« ■ ПАПИР ПОДНОСИ СВЕ Вашингтон, јула. — Министар морнарице С. А. Д. изјавио је, да Сједињене Државе желе изградити флоту, која ће бити јача од свих флота света. Планови за ову изградњу век су готови — на папиру, који подноси свакакве планове и сањарења. Једино још остаје да се пронађе неко сретство против торпеда, па да сви ратни бродови, када се за 10—15 година изграде, остану^ читави.

ФРАНКЛИН: