Bodljikavo prase

Страна ?

БОДЉИИАВО ПРЛСЕ

Вро) 36

МДК МАХОН И ТИМОШЕНКО

Негде у Азији, 1 августа. Тимошенко је изјавио своме ађутанту, иоји му (едини прави друштво у овој трци Вороњеж—Афганистан, да |е он хтео да у пракси покаже зашто је Мак Махон доживео

Седан, пв |е зато измиспио епастичну одбрану, апи са н њему десипо што и Махону — Сад тек разумем МакМахона — завршио Је Тимошенко. Тешко је »успешно« се повпачити...

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД НЕНАД МОЋНА ФЛОТА САДА ВИРИ ИЗА ПЛОТА

МЕТЕРЕОЛОШНИ ИЗВЕШТАЈ Барометар је нестабилан на великом делу земљине кугле. Са сигурношву се може очекивати промена времена у источној Русији, на Кавказу, на Атлантику, у северној Африци и у Азији. У сред лета у овим крајевима дува хладан ветар, са суснежицом па се очекује да завеје корава Анђелија. Европа: Време лепо и топло, са изузетком Енглеске где је магла и Русије где мећава расте. Америка: Мраз и кошава. Атлантик и Пацифик залеђени, као и све веће реке. Азија: Магла и хладно. ОчекуЈе се снег у Индији а на Кавказу грмљавина и олуја. Африка: У делти Нила траје и даље непогода која прети Суецу и Сирији. Аустрапија: Магловито и променљиво време, са повременим бурама на мору.

Вест је стигла из Лондона Немци прешли преко Дона Без мостова и понтона Све европски гази Бата На кавкаска куца врата Црвен медвед се копрца А Черчил у страху грца Док се Рузвелт само чешка У рачуну опет грешка Од карата кров се руши Ко ће рупу да запуши Потрошен |е пагер пажи Сад се неко чудо тражи Та је бољка без пребола Низ брдо суљају кола Измислише шлагер нови О »другоме фронтуа снови Зато шире нову фарсу Тај фронт биће чак на Марсу.

Ортаке сад много брине На све стране олупине Медецину сада траже Да се лече од тонаже Подморнице. ко и штуке Задају им силне муке Кроз сва мора смело газе Чак у реке већ улазе Узапуд се пађе клоне И крај кеја лађа тоне И та некад моћна флота Сада вири иза плота Јер на море чим изађе На дну морв тек се нађе Лађе тону сред таласа Ортацима нсма спаса А невоља сад искрсла Међу њима тиква прсла Да се ова бура стиша Рузвелт је команда виша Кад командант главни ћопа Цео пос'о биће тропа.

Страх од Москве до Лондона Немци прешли преко Дона Кроз Европу звоне звона Град Ростов на ушћу Дона То је кућа паду склона Ал' зато |е важна база То су врата од Кавказа Код ортака сада збрка Преко Волге биђе трка Тимошенко, дрво суво На Дону се баш угруво Где окрене своја кола Свуд га млате иао вола Од Мурманска до Ржева Свуда грми, пуца, сева На сто места фронт већ пуца А у Кремљу Стаљин штуца Жалости га талас пљусну Европа му пилав кусну.

0ни свомб народу Према »Рајтеру«, Енглези имају намеру да спроведу нови начин снабдевања енглеског народа животним намирницама. Они 1.е, како сами пишу, бити снабдевени споља, али не морским путем, Јер им је тај сувише трновит, него ваздушним. Пошто сматрају да им је број авиона већи од расположивог бродског простора, они ће из авиона да бацају народу кесице са неком врстом прашка који ће да замени храну. Изгледа да се цела ова нова енглеска патка обрђе око неког прашка, само што то треба за енглеско вођство да буде прашак против знојеП>а а за енглески народ прашак за успављивање.

— Бољшсвички балет је започео. Он се зове: »По подне превара«. (Дејли Мирор — Њујорк, 1-Х11-1939 г.)

Дупло књигоеодпво Вашингтон, 1 августа. — У књиговодству Франклина Рузвелта, које води Самнер Велс, почела се бољшевичка Русија да води под рубриком: Дубиоза. Из тих разлога Рузвелт је наредио да се ова партија избрише и вишак не књижи, а у примедби Је записано: »Пиши кући, пропало«... Судбииа Енглеске Лондон, Јула. — »СандеЈ ТаЈмса (адмирвл лорд ЧетфилдЈ: »Судбина Енглеске лежи на мору... Последњи догађаЈи, а пре свега максималан број потапања бродовља дали су повода за забринутост у овом погледу... Модерним авионима — које неприЈатељ израђуЈе у вепиким количинама и коЈи су важна чињеница у поморском рату —поколебано Је угодно осеђање безбедности, на мору у срцима свих Енглеза у овом рату, иоЈи Је. поред осталог, доказао да Је Енглеска присиљена да мисли и на подморнице«. Мнстер „Други фронт" Холивуд, јула. — Пошто је у западноЈ хемисфери завладала општа мода другог фронта, тако да су се појавили шешири, машне, аутомобили и тркачки коњи са именом „Други фронт", с тим у вези је овде приређен конкурс за избор мистер и мис „другог фронта". После кратког већа, жири је једногласно усво]ио предлог да се за мис „Други фронт" изабере Елеонора Рузвелт, а за мистер „Други фронт" сер Стафорд Крипс.

Ептром Лондон опет тужно кличе И понавља бајат-приче О некоме другом фронту То је нека шала вража За децу шарена лажа Ил' меница на есконту. * У Индији нова криза С медведом се лија слиза Да направе квар Комунизам и Енглези У тесној су сада вези Удесили ствар Ал' ортаклук тај, зацело Биће добар за опело.

Америчка офанзив^ на језику

— Нема више дефаизиае! Сад улазимо у офанзиву па макар и сами морали потопити наше бродове.

Америчка офанзива у стварности

СТАЉИН: — И беспрекидно ми водимо рат против капитапа!

Долар — лавина над Јужном Америком потискуЈе фунту. Савремена енциилопедија

БРИТАНИКА последица так-

Разочарење тика. Ситуација — незгодан положај. ВоЈни командант — човек који се код нас најбрже ставља у старо гвожђе.

Мине — помођно сретство за одбрану, на које смо у Африци сами насели. Тактика — код наших команданата сва тактика се састоји уг бежању. |

Данас у малом џепу