Bodljikavo prase

Уредништво и АдминистрациЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3— ДИНАРА Претплату прима „Преса" за прода|у иовина и часописа, Београд, Влајкоои^сва 8. Претплата, тромесечно 36— дии„ полугодишње 72.—, годишње 144 динара.

БЕОГРАД, СУБОТА, 22 АВГУСТА 1942

БРОЈ 39 — ГОД. П

ПОШТАРИНД ПЛАЋЕНА X [ОТОВУ

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

трј1а баба лан да јој прође дан Лондон, августа. — »Рајтер« јааља из Москве: Црвене трупе повукле се на нове положаје, пошто је на конференцији између Черчила, друга Стаљина и мистер Харисона у Москви одлучено да се отвори други фронт од позади првог фронта. На питање дописника »Рајтера« какав је резултат конференције, Черчил му је одговорио: — Какав резултат ви очекујвте! Ми смо дошли да се мало прочаршијамо. Унапред знамо да је бољшевичка песма »други »фронт« и ми смо зато унапред спремили одговор: Држите први фронт, а ми се молимо Богу за вас. која кокош много коКОђЕ, мало јаја носи Сиднеј, августа. — Демантују се све вести да у Ауетралији влада нервоза пред новим јапанским поморским успесима. Пре сзега, Јапанци су потукли америчку флоту код Соломонских острва, а затим, ми смо примили америчку помоћ у виду демантија да су Јапанци победили код Соломона. Пошто ми располажемо са великом количином још не употребљених демантија, мислимо да их много треба искористити. хапшење »зелених кошуља« Каиро, августа. — Већи бро) чланова »зелених кошуља« националистичке странке у Египту, похапшен је по захтеву британских власти, јер »зелене кошуље« »угрожавају« безбедност армија и сугерирају Британцима мисао: »Не липши, магарче, до зелене траве«.

— Долустите да мм се претставим, шу Јеаг со1опе11

и другови позвали су, из целога ангпосаксонског света, бабе нажваке на један састанак у Москви на коме се бајало и врачало. Чује се да Је главна баба Рога за ову седницу, Винстон Черчил, лично бацао угљевље и гледао у шољу, али ниЈе могао да помогне. Трупе осовине су дошле до Кавказа па је баЈање прекинуто.

, Лондон, 21 августа. — Остаци шарене дилетентске дружинекоји еу покушали да приреде бесплатну претставу код Дијепа, подавипи су се у Ламаншу. 1 Пада у очи да |е у овоЈ дружини, која Је била режирана од Енгпеза, било разне бораниЈе само нигде ниЈе било Енглеза. Канађани, Деголисти, Американци и тути кванти, сви су били заступљени само се о Енглезима не чу ништа, 1 Код идуће претставе — ако им падне на памет још коЈи пут слична авантура — биће употребљени Пољаци, Хиндуси, црнци са Кубе али Енглеза опет неће бити. Њима Је добро у хладовини а док буде ћурана — биће и подварка. Ј УПОТРЕБИЋЕ И ЊЕГА у Лондон, 21 августа. — Енјлези су пронашли начин да се ослободе оне булументе емиграната која база по Лондону. Одређују их у одреде за искрцавање из којих се нико не вра^а жив. , Сада +>е да употребе ђеверала Симови^а за те одреде пошто Ј *е он стручњак за трке, а код Енглеза тркаЦи имају првенство...

_ ИСТРЧАО СЕ ' Лондон, августа. — Овде Је изазвапа велику сензацију изјава Хермана Вица, приватног секретара Черчила, у којоЈ Је, ваљда под утицаЈем вискија, признао: ) — Како да пребацимо милион воЈника у Европу кад немамо довољно бродова)

БАЈАЊЕ Кујбишев, августа. — Пошто им Је воЈска свуда потучена, Стаљин

Над лорд

иџе. џ

— Ако нам наша гумена животиња не испусти ваздух — сами се нећемо превести преко воде!

\А$> , >ф>\А&С1ХААА 1 С№

1едан коме се не жури