Bodljikavo prase

Мускетар

Страна 7 СВУ . '

6РДЉИКАВ0 ПРАСЕ

Број 41

Ма плажм код Диепа

Јеврејска посла

— Шта радиш ти овде на наше м тенку} ^ — Зар не знате, господиие оф ицире! Ја сам трговац. Продајем метле за топо ве.

»Краснаја звезда« доноси: »Апел нашег ба +нушке Стаљина да со нв нвпујсти ни педаљ земљишта примљен је од сви< грађана Совјетске Унијз једнодушно. Наша »непобедива црвена армија« не попушта више нигдз, сем тамо где мора да бежи«. »Борба за Волгу ушла Је у критичну фазу. Ми морамо да је бранимо, јер је она наша животна потреба, а у непријагељским рукама значила би за нас уже око врата.« »Вашингтон пост« јавља: »Америка зна као два пута два дп је четири, да она може добити рат, само тако, ако се пређе у офанзиву. Ми смо сагласни с овим планом, само но знамо где да иа+јемо војску за офанзиву«.

Трн године рвта, наврши се тачио А код даа ортака пице стапно плачно Јер место победа и велике »лоре« На њихоао) кући кров и таван горе И код обојице умрла Је нада Ко другом |аму копа — сам у к>у пада Место другог фронта и фронт њшов први Сваки час се руши, темељ му се мрви Оно код ДиЈепа пропало Је Јадно А цела им флота оде мору на дно Зато Черчил стење, Рузаелт звезде броЈч А Стаљин на Волги од страха се зноЈм Јер помоћи нема, па лута по мраку Угрожен |е Урал, а висн и Баку На европско| земљи ударио штрафту Изгубио жито а сад губи нафту У АзиЈу иде, зато тол'ка трема А Рузвелт му тужан некролог припрема * После авантуре код града ДиЈепа Прогледа публика, ко|а беше слепа И сви виде Јасно, шта све Черчил тражи Енглеска ратуЈе с преваром и »<ажи За Врбицу она све нас уЈдурише Они мисле да свет стално сиса И да им веруЈе и Једнако гута Да цехове плаћа необројено пута И све лагарије радио-Лондона Растурање прича на велика звона

Измишљене цифре нових ааиена Не вреде ко Једна потопљена тона Кад немају флоту, ту Једину снагу, Цела империЈа отишпа Ј« к' врагу И Енгпези виде да им нема спаса Не помажу лажи, не помаже каса Свет се отрезнио, зато Лондон брине Неће више нико за другог да гнне * У ИндиЈи народ днгао Је главу Он желн слободу, ал, слободу праву Крипс Је промашио, нвшто ново тражи ТрадициЈи веран, сипа само лажи У помоћ ортака, преко баре, зове И преваре згодне сада спрема нове Да Хиндусе опет упрегну у кола Алн све Је касно, већ је спала трола И залуд се Черчил по Европи ше1,е Кобила Је стала и неће да креће * На обали Волге крвав боЈ се бије Ал, радио Лондон ту истину ириЈе Па измишља бајке и веселе шале за наивну децу или за будале Три године пуне чудна новост ниче »ЧекаЈ до године!« — то су њине приче На речима стално офанзиве праве Не липши магарче — до зелене траве!

Метереолошки извешта) Европа: Барометар стабилан. Лепо и сунчано време. На граници Азије непогода која у доњем току Волге узима катастрофалне размере. Грми и сева, падају громови и све је у пламену. Ситна киша пљускавица од бомби и граната прекинула саобраћај на Волги. На Каналу и у свима морима брише олуја која је закочила сав англосаксонски саобраћај. Азија: На северној падини Кавказа време се проиепшало, па је Елбрус најве^и врх, ослобођен магле, али зато, доле ка Југу, владају вејавице и непогоде. У Кини влажно и облачно време, а у Индији магла, са повременим мразом. Америка: Облачно и ветровито. На мору и океанима вејавица и олуја. У великим пристанк* штима мразеви. Африка: Време променљиво, са краћим пљусковима у долини Нила.

Черчкп: — Ти мораш да дирмнчиш, а Ја чиннм што могуЈ ффВелики дани у Америци

— Ала нас удесише ове старкеље!

— Хало, Леви, шта радиш ти у ратном министврству! — Пријавио сам се доброоољно. — Шта, за ратну службу! — Не баш директно. Ја лифоруЈем маст за цилеле.

Другог фронта прва транша Утопи се сред Ламанша Био курцшлус иод ДиЈепа А Черчил се горко смешка Опет бнла нека грешка И последња нада крепа.

Зашто су Совјети забранили употребу толико хваљеног »Молотов-коктела« за борбу против фашистичких тенковаИ

Енглеска помоћ

Пре искрцавања, енглеске старешнне уверавапи су евоЈе воЈнике да француску обалу брани веома мали број воЈника и то старих 50—60 годича.

спољгш ПР2373ЕЈЗ МрпЉц 1ла&и нема лска — ке пумаш апотека

Амсричка ратна карикатура из 1942 год. ј — Очи управо!

„Молотов — коктел"

Главни уредник: Теодор Докић Власник и издавач: »Просветна заЈсдница« а. д.

Телефон редакције: 25-681. Штампа: Штампарија »ЛУЧ«.

— ДођаволЛ Пробудите се већ Једном. Издају ме послсдње снаге.