Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Број 51

СПОЉНИ УЈКД СДМ ЈЕ ДУГО ЧЕКОРуз»елт ипак крете нз сигурних база Д« покаже свету да рат ниЈе фраза Шнром света јече фанфаре и трубе На реду су пљачке одвратне и ррубс После Либерије, Алжир Је на реду Колоније Јенки хоће, ал, на креду Не сме да ратуЈу, да узму у рату ВеК све »оке муле или на отплату ,'адна Маријана уздише и плаче А Јенкм се прсе и лажно Јуначе И да јоЈ помогну у њечоме Јаду Они њојзи редом колониЈе краду А да Јој се рана што брже залечи Као мелем шаљу само лажне речм И да ЈоЈ помогну да дође до гроба Секу ноге, руке — то Је само проба Авионом бију децу и жене Од ње *е остати руине и стене А кад од ње буде само пусто гробље Оии ће се хвалит, да спасоше робље.

Стаљин ортацнма држао здравицу Говорио тужно у шали н вицу И прекоре слао, али шта му вреди Кад се Рузвелт не зна озбиљно да Једн Зна само за себе шта га брига друго Он се Кремљу уаек смеЈао и руго Оаа катаклизма за њег' Је ствар фина Крв, муке и сузе — све Је трговина Његов ортак Черчил м њихове слуге Стално подбадаЈу наЈамнмке друге Да се за њих боре м крв екупу лмЈу А онм се само по рупама криЈу

Њихов ЦИЛ=>

РУЗВЕЛТ: — Слобода света наш Је циљ! ЧЕРЧИЛ: — ...и Један вечити мир1 СТАЉИН: — ...м рај као у Совјетској РусиЈи.

Енциклопедија Американа

Борба за слободу: Покоравање малих народа. Бринути се за неког: Направити му штету Атлантска карта: Демпинг роба за извоз Злато: Бог-отац

Јужна Амермка: Област за пропријацију Трговмна: Бог-син Превара: Свети Дух Каучук: Хлеб насушни Нафта: Златни рудник Внски: Душезна храна.

екс-

ПРЕГЛЕД ДОК ПРОНДЂЕ НЕШТО МЕКО Јер не*,е да гину, рат мм слабо прмја Њима само годи трговина тија. Зато и ратују, не треба им мира Када гужва влада, тад се спекулира Зато припремају уаек заллет нови У мутној се води много лакше лови. Ал' узалуд Лондон е Вашингтоном лаже Све ве^а Је трема тамо због тонаже На источном фронту ортак им Је трола Од црвене беде слободна Европа Отеран мз поља, без нафте и жита Стаљин поред Волге сав утучен скмта У рату је силну претрпсо штету Сад мора да штеди и држи дијету Са храном и војском остао је кратак Од толиког добра свуда је остатак Са свачим се петља, мучи и кубури Претстојећа зима ће га докусури Ортацима вести нису много слатке Зато измишљају блефове и патке И лреваре веште, велике и мале Да на њих ухвате глупе и будале За будале увек потребна је варка Док има ћурана — биће н подварка.

Рузвелт био широм отворио касе Да привуче себи све бирачке маса Ал' народ и тамо отворио очи Зато убудуђе имаће на врату Како у Конгресу тако и Сенату Противника више да се с њима бочи.

Метеооолошки

извештај

Европа: Ведро и тико. Не очекуЈу се никакшв промене, пошто ја бароматар стебилан и показује лапо враме. На Волги непогода, са грмљавином и градом ко|е сва уништеваЈу на Касписком језеру и пресекоше сваки саобрзкај На Кавказу оштар ветар V правцу С. Ј. Громови сечају. Поаре^ени пљускови. На Ламаншу и Океанима олуја са грмљаанном. На енглеском острву магла и проеале облака које наносе огромну штеАзиЈа: Време се пролепшава у највеКем делу континента. Променљиво у Кини, слана и мраз у Индији. На Индиском Океану дува тајфун. Африиа: На морима буре, у делти Нила облачно са грмљавином. Амермка: Температура пада па Ке се поаеКати мраз у саобраКају и ратноЈ индустријм. Магла у Волстриту м Конгресу. АустралиЈа: Барометар колебљмв. Очекује се даље погоршање времена у Коралском Мору. Честе кише, са провалом облака на Порт Дарвин и Северну обалу. Оно чега нема безтога се може Кујбишев, новембра. — Пошто |е увидео да његови англосаксонски савезници м не помишљаЈу да му стварно помогну, Стаљин Је одржао говор у коме је рекао да њему не треба други фронт пошто Је веК отсвирао лабудову песму апи други фронт треба Енглезима м Американцима и он се због њих брине па зато и тражи други фронт Јер им желм добра и бог зна како. На оваЈ његов говор, бипм су у Лондону и Вашингтону силно тронути пошто су Стаљмнови ортацм познати као сентиментални.

ЕЈ пусто море, е) лусти вали Бродове смо вама наше жртвовали... Ви конвоје наше на дно однесте И опет зато уморни несте. Све наше наде леже на дну мора Нмгде несрећнијег од нас нема створа.

ДОЦКДН СЕ СЕТИЈ1И Кујбишев, новембра. Совјетска влада упутила је сељацима следећи проглас: „Дајте фронту и земљи безусловно више животних намирница и више сировина за индустрију. Уложрте све снаге за помагање фронта". Сад Совјети моле сељаке, али доцкан су се сетили. Јер сад сељаци неће а и кад би хтели, не би могли јер у степи и у Сибиру ништа не може да се произведе. Нонкурс за Черчилов говор Лондон, новембра. — Пошто је исцрпео свој резервоар фан• тазије и у нецостатку одбранОених лажи, Черчил није у стању да саставн нов говор. Зато је расписао конкурс. На конкурсу ће учествовати највећи лажови и блефери британске империје. У круговима љубитеља бајки са нестрпљењем се очекује нови Черчилов говор.

Досночили ...

— Шт. Је ово) Јесте пи полудели! Зашто не пуцате када ив "Р и ' атвљ пробио наше линије! Зауставите га) Ми смо савесни према послу. Штедимо муници&,

Радио лечење

омерички инаустриЈилви З е и5зпви о (ха ркјже свлкога ддмд дд изгрдди поједдм трговочки бсод .. "

СТАЉИН: — Овде у студију осеђам се неЈбоље !