Bodljikavo prase

ПОШШИНА ПЛАЋЕЏА * 1О10В«

БЕОГР

њштљж

ОВЕМБР А 1942

ИЗЛДЗИ СУБОТОМ

Уредннштво N Админнстрацн|а Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3,— ДИНАРА Претплату прнма .Преса* *а продаЈу ноанна н часописа, Београд, Влајковн^ева 8. Претплата, тромесечно 36.— днн. лолугодншње 72—» годишње 144 дннара.

БРОЈ 52

шЈШш

ЕУКООИСИ СЕ ПВИМДЈУ. .. ПА Ш I Д М П А Ј У ИДИ БАЦАЈУ

ТРАЖЕ СЕ НОВИ ЦРНЦИ У ЕВРОПИ

СТАЉИН СЕ БРИНЕ ЗА ЧЕРЧИЛОВО ЗДРАВЉЕ Кујбишев, новембра. — Саглукиваши последњи Черчило* говор, у коме овај каже да му се срца цепа за Совјете- Стаљин се јако аабрииуо за Черчилово здравље М одмах му послао телеграм ове садржиие: вДруже Черчиле, немој да се бринеш за нас. Чувај своје здравље и своје срце. Јер ако би тн одапео, ко би нам причао пре■о радиа тако ле' е бајке, а ти си и* зиао много, о помоКи, о другом фронту у Европи даље.

— Напред, децо, ако Је ухватимо, ми смо на коњу.

Енглеска одликовања

МАЊ АКО ОНА НЕ СМО госпођи Рузвелт поводом неПОМОГНЕ мира у ИндиЈи. У писму се нзмеЛондон, ноаембра. — »Де|ли ђу осталога каже: и тако Хералд« јааља да |е |една група — Ми се надамо да нам неКееиглескнх полнтичара упутила пн- те ускратити вашу драгоцену потлору прн евеитуалном локушају посредовања у Индији. Ситуација |е у ИндиЈн врло озбиљна и Еиглези су забрннути. мањ ако им госпођа Рузвелт не помогне. У ФАРБИ СУ Лондон, новембра. — (Рајтер). Кад је Черчил чуо за пораз америчке флоге на Пацифику, весело је изјавио: — Сад ми је много лак ■ ше. Кад мора наша Флота да страда у Медитерану, нека страда и америчка. У фарби смо и нек се зна да смо савезници. СТАТУС ИВО Кујбмшев, новембра. Са фронта је издат следеКи коминике: »Стање је свуда без промене. Непријател. помало напредује а ми по мало отступамо. Тако је као и раније«.

НЕУЧТИВА ЖЕНСКА Лондон, новембра. — Држање Француске изазвало |е аелико разочарење код Англосаксонаца, коЈн сада нзЈављуЈу: — КоЈа Је то м <енска коЈа се плашн од тако феш џентлмена као што смо нас двоЈица. Да Је као наше даме, она бн нас лримила раширених руку, а пошто Је неваспитана и конзерватиана, она не уме да ценн срећу.

ЗБОГ НАВИКЕ Казабланка, новембра. На питање новинара зашто је искрцавање Американаца на незашти^ену француску Африку пра^ено толиком рекламом, генерал Ајзенхофер је изјавио: — Ми смо, знате, навикли на оперете, па нам та врста лежи.„

!'спе>х ач1лоам^и^иг флтхс

Шта да вам кажем. Смите, да вас предлом овдеи маитим за купањеП

Лондон, новембра. — Војнн круговн у Лондону нзјапљују да акција Амернканаца у француској Северној Афрнци није успела како се очекивало, али је зато англоамеричка флота имала врло велике и значајне успехе. Она је у рекордном времену и врло успешно пред обалама Алжира и Марока потпуно запосела морско дно. Запоседан>е још незапоседнутог морског дна наставља се плански и муњевитом брзином. Карактери• стично је да Је ово први зајсд-

нички успех англоамеричке флоте. Војни кругови у Лондону се надају да овакви успеси нсАе остати усамљени.

Од прасећс бодље неке Што свуд лете ко инерЈе Баш не боду, Јер су меке Као да су право перје Кога гребе пуж ил' глистЈ Њему савесг пије чиста.

Алжнр, новембра. — После неуспелог случаја са Дарланом, амерички генерал АЈзенхауер се угризао за усну и пребацио јетко Енглезима: — Што нам ниЈе успело да се помо^у Дарлана дочепамо француске флоте, крнвица је до вас Енглеза — Јер сте »много талични« са вашом црначком политмком у Европи.

ИЗБЛЕДЕЛА ОЧЕКИВАЊА Лондон, новембра. — Дописник Рајтера јавља негде из Европе, да су се због дугог чекања поквариле фризуре свима онима који се нагло дотераше, приликом искрцавања америчких трупа у Африци. А оиима који очекиваху бели хлеб од гриз брашна побелише очи од зурења. Сазнаје се да су ове чекалице ааписале непредвиђене трошкове и изгубљено време у тефтер м сада чекају да наплате — ратну штету. V