Bodljikavo prase

Страна }

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

бро) 52

Метеоропошки извештај Европа: Времв лепо н ведро. Лаки облаци на Средоземној обали растерани су и на Ривијери је сунце. На Волги и Кавказу мраз и поледица. Грмљавина из тих крајева непрествно одјекује. У Каналу повремени пљускови и бура. ■ Африкв: Променљиво. Азија: Време се погоршало са изузетком Кине и Индије, где је још више захладнило, са ноћним мразевима. Америка: Промаја у ратној индустрији, буре по Океанима, клизавица у Конгресу. Аустралија: Буре и непогод9 у Пацифику. Грмљавина на Соломонским острвима. Пљускови и севање мун>а над северном Аустралијом. Енциклопедија Американа Инвазија: — Напад на неког немоћног суседа. Међународни уговор: — Најбољи начин да се неко превари. Атлантик: — Рубрика губитка. | Гангстери: — Најбољи војници. ' Избори: — Пуштање пара у народ. Реклама: — Утрапити неком шкарт робу. Блеф: — Дозвољен трговачки трик. Радио: — Шарена лажа за депу. А*гч;ка: — Богат мајдан.

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

За Рузвелтов само ћеф, ка све стране лаж и блеф

Код ортака успех из руку св оте Осташе без свега, јер немају флоте Ка срећан крај рата умрла је нада Хоће да их сатре вечита блоиада Коју измислише да Европу муче Проналазак сопствен у главу их туче И ко мелем за ту, без пребола рану Они нападају |адну Маријану Да јој колоније отму све на силу Не дирају војску способну и чилу И од пропаганде сад се дигла вика ПоЕеда им треба али без ризика Ал' и јевтин успех хоке да се стужи Флота им страдала у заливу Бужи А Французи опет нежељеног госта Одбраном јуначком задржаше доста И сад оеај потхват изведен на збр Јесте да је фишек, али само ћор. ♦ Америчка војска код даљних острв* Која се искрца — поста као мрва Јер Јапанци неће да знају за шалу Много боље туку нег' што праве хвапу И у место дугог празног разговора Они флоту шаљу у дубину мора Залуд из Њујорка цвили баба стара Излемани Јенки код Гвадалканара

А кад њима ствари не иду баш глатко Они дају вести нејасно и кратко И када их Јалан баш јуначки тресно За њих стање »мутно и још неиззесно« А када се деси нека ситна стварца Они од комарца направе магарца Сви успеси њини — пропаганда сама Аније ни чудо! Струка им реклама. ♦ , Док на мору лађе угасише свећу Стаљин на бојншту нема бољу срећу Иако се сада у невољи крсти У Европи само осташе му прсти Снег је свуда пао, сауда мраз и цича Зима ће их спасти, то је лажна прича Ал' овсга пута рат се друкше води Зима ће баш њима највише да шкоди У Африци борба у пуном је току Осовина стигне у једноме скоку И Тунмс се брани, биће посла врућа Није доста што се кроз радиа трућа Једна шака људи што из неба паде Направиће чудо, офанзива стаде И сада *,е борба џиновска да крене На земљишту стрре, дрзвне Картагене Може скупо стати Јенке ова шала У Европи има доста Ханибала.

Со&ременам Шкодило ти није Још ниједно стање Малер те не бије Помаже ти знање Кад ти зледе рану Поново је зави Кад ти на жуљ стану Ти се луд направи А после на касу Увек тачно сврати И „муке" наплати. I — 4 Савремена пбређен>а

Јсш^а.

На каналу

Сигуран — као енглеска обвн ћања. Побожан — као Стаљин. / Племенит — као црна берза. | Поштен — као Америка. ј Стрпљив — као кирајџија. | Задовољан — као практикант. Весео — као први у месецу. [ Наиаан — као масон. | Јевтин — као америчка помоК. Веран — као савез са Енглбч зима. Васпитан — као трошаринац. ( Тачан — као бакалин. Учтив — као пиљар. ( Угодан — као вожња у трам* вају, Чврст — као еспадриле.

— Пази, какве су ове тврђаве, кад падају с иеба! — Море, зар не знаш, да су то куле у вазДУ*У- Са мало коментара британски часопис: »Њу Стестмен енд Нешјон« опомиње: Пораз Американаца и Енглеза приликом неког исцрцавања већег стила ка европски континент деловао би у вези са совјетским повлачењем страховито на расположење у Северној Америци. Сада, зна цео свет зашто се не искрцавају у Европу. Воде људи рачуна о расположењу Американаца. САВЕЗНИЧКИ УСПЕСИ Лондонски »Де]ли Мејл« констатује забринуто: »Глупо би било веровати да се може транспортовати петројел из Баку-а Каспијским морем. А била би још већа глупост надати се да ће Енглеска и Америка бити у положају, да снабдевају Совјете преко Ирана, КРУПНИ РАЗЛОЗИ »Њус Кроникл« из Лондона, мишљења је да је бесмислено водити рат по британско-америчком календару, јер овај календар никад неће признати Немци. Чудо, што неће да им признају сви овај велики разлог од кога зависи победа!

ДА НЕ ДОЂУ НА »ГЛУПЕ МИСЛИа Како се сазнаЈе, америчка влада је издала иаређење филцским предузећнџа да се у новим филмовима више не смеју приказивати сцене у којича се много једе и пије „да америчка јавиосг не би гледајући то дошла на глупе мисли". Вероватно су „глупе мисли" — помисао да ли претседник Рузвелт Једе као на филму? МАМАЦ Једна модискиња у Америци измислила је чудан трик за своје женске муштерије. После тога трика навала је била толика да се убрзо обогатила. Њен мамац је био један папагај научен да чим уђе женска муштерија у радњу, каже: — Ала је лепа!« —О»Њујорк Хералд« доноси« вест да је »Клуб старих уседелица« у Балтимору поклонио тамошњем гарнизону заставу с натписом: »Напред у Берлин и Токио«! Главно је готово, остаје ситница да се изврши.

Рибице мале, рибице луде, ходите амо, уЈка вас воле и же ли вам срећу, кад оне у Европи неће да ме слушају.

»■ ЛЈ.. ^

— Нисмо морали долазити чак пред Африку да се купамо. кам |е био Атлантик.

Сле1(ца По бурној и црној но*1И Потмуло ветар хуји Споро се конвој креће Док море около бруји. По таквоЈ лретеЂоЈ ноћи Док муња за муњом лали Подводни витези мора У лов се беху дали. И на несрећни конвоЈ Торпеду пусти ону И одЈекну прасак бомби Док многи бродови тоиу. А на лучини морско) Кад муња каткада сине Виде се димови густи И — бродске олупине!

моћи.

РУЗЗЕЛТ: — Јесам пи ти рекао друже Стаљине да *у ти пвч СТАЉИН: — Јест. Само не у Евоопи.