Bodljikavo prase

Уредништво и Ддмииистраци|а Београд, Косоасна 39/111 ПРИМЕРДК 3,— ДИНАРА Претплату прима „Преса* за лрода|у ноаииа и часописа, Београд, Вла|кооићсоа 8. Претплата, тромесечно 36.— дии. лолугодишње 11. —, годишње 144 динара.

ПОШТ/ОИНА ПЛАЋЕНА X [ОТОВУ,

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

БЕОГРАД, СУБОТА, 28 НОВЕМБРА <942

БРОЈ ЈЗ — ГОД. II.

НГ РОБД - ВИНСКЕ БДЈКЕ

НОВП ДЕНП

Спасиоци из Чикага

— Поштовани слушаоци) Мистер Браун ће вам рећи колико се радује прилици да се бови за слободу цивилизованил народа.

Лондон, новембра. — Чим вејавица н снег мало успоре операције на источном фронту, енглескн Езопи почну причати зимске бајке за децу. Британска производња играчака за децу и дечја зимска литература претставља демпинг робу па се зато по врло ниским ценама растура. Изгледа само да ова роба има врло слабу потрошњу јер по целоме свету стоје неначети лагери. По свему судећи ова Је индустрија ове зиме осуђена на пропаст, пошто је тражша бедна. ЈАЛОВА НАДА Лондон, новембра. — После велике дреке и ларме о Северној Африци у политичким круговима Лондона, настало је затишје. Три промашена циља, углавном су утицала на ово смирење: француска флота остала је француска, Французи више неће да извлаче кестење из ватре за другог и треке Де Гол није проглашен за диктатора Француске, него се цела ствар са ривалом Дарланом замрсила — захваљујући »савезницима« Американцима, који имају своју посебну рачуницу. Кад је дрво јалово онда нема ни плодова. ^ ЈЕДАН ДЕМАНТИ Вашингтон, новембра. — Индустрија из Северне Америке пребацује се у Јужну Америку. Разлог овоме нија због осовинских подморница, него из чисто приЈатељских намера лрема новим 1авезницима. ^ СА ПОЛА ПЛАТЕ Вашингтон, новембра. тПошто су Енглези одбили да учествују у финансирању Дарлановог предузећа, америчка влада је донела одлуку да се Дарлану исплаћује пола плате док се не регулише његов положај.

— Бојкнц..) империје! Ви сте позвани

МЕЂУ ОРТАЦИМА Њујорк, иовембра. — Због адмирала Дарлана, између англосаксонских ортака дошло је до измене љубазних комплимената, за сада с&мо преко штампе. Тако америчка штампа вели за Енглезе да су непроправими империјалисти који гледају само себе, док лондонска штампа вели за браћу преко баре да на све начине хоће да умање енглески престиж. Да цензура не спречава ове братске изливе, светска јавност би чула још сочније и искреније изјаве симпатија.

да у овом рату брзните културу чозечанства и хришћакску веру од тнрана! Ци ћете д&неги соету слабоду!

ОСЛОБОДИЛИ СЕ Казабланка, новембра. — Американци су донели слободу Арапима и Берберима у северној Африци, али ови простаци не уме то да цене. Када су Американци хтели да их ослободе свих резерви животних намирница, ови су дивљаци почели да се буне па су их сентиментални Американци, наравно све у циљу ослобођења, стрељалн. Скупа ли је, бого вољени, та америчка слобода!

— Драга, желиш ли да прву брачну нок пр®> ведемо на енглеском или амери чком броду.

Брак на дну океана