Bodljikavo prase

V:/'*

по 1Шари;:а плалша у готовд

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и адмииистрациЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 4.— ДИНАРА Претллату прима »Пресаа за продаЈу иовииа и часописа, Београд, ВлаЈиовићева 8.

ишш6&

БЕОГРАД, субота, 3 АПРИЛА 1943

БРОЈ /1 —

ШШЖХ:

Претплата, тромесечно 48.— дин., полугодишње 94.—, годишње 188 динара.

ЕНГЛЕЗИ УКИНУЛИ ПИТОМЦИМД БЛДГОДЕЈДЊЕ

иеан. Говорио за ветар Лондон, априла. — После говора на лондонском радиу »великог југословенског државника« Милана Грола наступио је велики замор у емигрантској влади, пошто су у овај говор сви чланови унели све своје »знање и умење«. Што нико није разумео овај шепртљански говор, кривица је до ваздуха, кој'и није био довољно сув, па ј - е говор, док је стигао до Србије, био сасвим за архиву. НЕСИГУРНА ПОШТА Ч*; Лондон, априпа. — Черчил |е урутио Москви писмо у коме се брани од оптужбе да није довољно помагао бољшевике. У писму вели: _Слапи смо брате и ми и Рузвелт, али шта да радимо када не ваља лошта. А слали смо баш прелоручено и преко конвоја, ал ето неко је сву пошту упропастио и милиЈарде одоше рибама.

БОЉШЕВиЦИ ПРОНАШЛИ БАЦПЛ „СИМПАТИКУС БРИТАНИКУС" Москва, марта. — Из свих досадашњих преговора и пактова са Енглеском, бољшевици су извукли велико наравоученије, захваљујући једном беспосленом професору, који Је недавно доказао да у сваки уговор, пакт и чланак, Енглези стављају реч: ако. Као лример наведене су ове енглеске умотворине: »Ако заузмете Европу, ми вам |е поклањамо«, »Ако усле бољшевичка офанзива да догура до Дњелра и ако њихове трупе избију на црноморску обалу, онда ке моћи да загрозе КиЈеву, ако усле да пређу Дњепара. »Ако пређете Дунав, онда ћете стићи и пред Дарданеле, па ћете их узети, ако стигнете, Јер већ сто година на њих намигујете«. »Ако Совјетска Унија у рату извуче дебљи краЈ, онда ми имамо право да се правимо Енглези«. После проналаска овог »бакцила Бритаиикуса, црвени комесари лупили су се по челу и увидели, да су навучени иа танак лед — али су увидели и да нема више врдања.

Дупло мирензе Алжир, априла. — Код алжирске конзисторије доћи 1>е ових дана до другог мирења завађених сулружника Де Гола и Жиро-а. Адвокати обе стране еећ су на лицу места. Де Гола заступа Черчил који се нада да ће добити парницу за свога клиЈента али је супротна страна уверена да ће ствар да се сврши у корист Жиро-а. Ако мирење не успе Черчил ке предпожити »хуману институцију« Интелиџенс сервис да изрекне последњу реч и оконча овај спор по систему Дарлана. Извршена Вроба Њујорк, априла. — Са новом партијом Либерти про- (

дукције, коју производи ]еврејски чудотворац Кајзер, извршена је проба ове недеље. Ова је проба извршена у кади г. Рузвелта и дала је одличне резултате. Од десет лађа са коЈ - има јв извршена проба, читавих три комада нису се преврнула када је Рузвелт правио таласе у кади. Због дискрсције Лондон, априла. — Први лорд адмиралитета Александар изјавио је да не саопштаеа тачне резултате потапања због енглескв традиционалне особине да буду дискретни. Зато ће бити вечна тајна колико је сада потопљано бродова.

Лондон, априла. — БлагаЈник енглеске владе, изјавио је својим питомцима — емигрантским владама да Ђе свима да укине благодејање за 1943 годину, ко не покаже добро учење и примерно владање. Некима су ве* измакнуте Јасле, зато Је у емигрантским круговима завладала паника и они обећавају да ће убудуће бити послушни.

Скмила <М1Ј. нумера ЊуЈорк, априла. — Претседник њуЈоршке општине ЛагвардиЈа, увапређен |е у чин генерала, због и>егове велике заспуге око организовања ваздушне одбране Њујорка. Као што је познато ниЈедан непријатељски авион није смео до сада да нападне овај град — због тога ппо Њујорк одлично брани — Атлантски о-

Неуспео понушај ;

и наредне ноћи уснио је Стаљин примамљив сан!

Москва, априла. — Стап> ин је као нови маршал изДао наредбу да се сакупе све силе и учине припреме за одбрану од претстоје^их Немачких напада.

Покушај са зимском офанБивом изЈ - аловио се и сада маршал бере кожу на шиљак где да нађе Људи и оружЈ 'а да се ни од ране офанзиве.

бтлески кра* туариа{е- саб-л>у...