Bodljikavo prase

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

СПО/ВНИ ПРЕГЛЕД

У Москви су посла танка — свађа око празног чанка ЊЕГОВИ ПРОЦЕНТИ

Код ортака нијз понаЈбоље стање Из Москве су вести све тање и тање А Рузвелт је реко, ал' више од шале Да у Москви важне одлуке су пале Али за државе слабачке и мале Спремили су нове лажи и подвале Америка вели да је то срамота Да постоје поред свога плота Зато би сад хтели да границе сруше Стаљина да часте и мале угуше То је сав резултат од московског збора А други фронт још се отварат не мора То је за њих важно и тиме се диче Зато се Стаљину наздравља и кличе Али иза ове рекламе и блефа Ортаци зависе од московског ћефа Зато сада &уте као неке бабе У Москву су ишли, сад се види џабе Иза силних речи и просутих лажи Подвала и злоба међу њима важи.

■. 74 * ^ ••■ + • ... - у?х< • • л /

Кад у Москви локџа поче Где се але с' враном боче Било вести и прогнозе Ал' када се тај збор сврши Не нађоше краја мрши Много нада ту се сроза. I * Велика нас брига веза Шта -ће бити од Енглеза Јер зимско је време бурно Да л' ће нове снаге стећи И некако једном прећи Грдну реку — тај Волтурно!

Зима већ Је дошла, зато биЈу жицу Крај рата одлажу ко неку меницу На фронту Је тврдо, свуда посла врућа Сад лажу да |е боља година идућа И док они друге варају у нади Талијански народ већ пати од гладн И то ке чекати све народе друге Поји су постали англосаске спуге Јер то су трговци од јевреја гори Свако се за своје интересе бори За народе мале, баш их мало брига Кад Је њима добро, коЈ Је њима стига Место обећања и друго што треба Они бомбе само бацају са неба А поспе Још груне, горке сузе роне Али речи утехе увек лажно звоне Са фразама крв се не може опрати Свет осећа јасно — они су џелати.

.!?■" — .Г*"^ .-Т - - — '1 .МЗ

/Нелара

СТО ПРВИ ДЕМАНТИ Москва, новембра. — Идн је, у име енглеске делегације, издао деманти, у којем категорички пориче да је Енглеска ушла у рат због Пољске. Зато пољска емигрантска влада мора сада са бољ шевицима да распетља своја гр»нична питања, како зна и уме.

КИША ЈЕ КРИВА Палермо, новембра. — Из главног стана Ајзенхауера издат Ј 'е следећи службени извештај. — Пошто је у области операци)'а настала сезона киша, наше операције се одлажу на неодређено време. Од сада ^емо, уместо рат них, издавати метеоролошке извештаје. Ж НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА Алжир, иовембра. — У присуству Енглеза, Американаца и Деголиста отпутовала је група од 115 комуниста за Совјетску унију. Совјетски посланик Богомилов, ■оји је врбовао црвене за совјетску војску, био је такођер присутан. Јвдан енглески генерал, овом приликом добацио је заједљиво Богомилову: — Зар и ви се мешоте у наш ■осао. Ми скупљамо топовску хра ■У по Африцл, а ви нам сада, као савезници, коикуришете. То није фер од аас, што нам испред ноев узимато нвше узданице.

— А коЈа Је то књига? — Казнени законик — одговори књижар услужно. ПРЕГЛЕД СТРАНЕ ШТАМПЕ ШКОТЛАНВАНИН ШТЕДИ ИСТИНУ Према писању листа, »Фолкет Дагблат« у једном шкотском листу одржан је збор на којем Је

говорио неки поп Томас Брајн, који је славио Совјетску Унију. Том приликом неки бивши пољски војници су га исмејали. Ови бивши војници, без сумње, немају појма о психологији народа, јер да то знају они се не би чудили што овај поп Шкотланђанин штеди у свему — па и на истини.

СПУСТИЛИ ЗАХТЕВЕ Чунг-Кииг, новембра. — Пошто то су се и последњи оптимисти еу цене иамирница, последњег ратосиљали сваке наде на боље. месеца, повишене иа сто пута Оии, коЈи су годинама очекиваскупље него у нормално време, ли бепо брашно, пиринач и чоко-

ладу из савезничке Америке, земље неограничених могуђности и ограннчених немогукности, сада су толико спустили захтеве да би били задовољни и са мекињама. ДЕВЕТА РУПА НА СВИРАЛИ Кинески лист »Такунг Пао« из Чунг-Кинга тужи Рузвелта и Черчила као самодршцв и констатуЈе да Чунг-киншка Кина није позвана на конференцију у Канади и Москви и да Кину баш нико не аарезује, па ни савезници, као да су девета рупа на свирали. Ове чунгкиншке новине теше се на крају тиме, што се нада, да

„ЧИКАГО ДЕЈЛИ ТРИБЈУН

II

Амерички бомбардери спужиће посло рата као инструмент мира N контрога света.

&е их њихови савезници позвати прве када буде требало да се пређе у офанзиву. ЗАПЕТЉАЛИ СЕ Према вестима шведскв штампе из Сиднеја, у Аустралији је сада и путер рациониран. Аустралија је, доскора, важила као земља, која је највише на свету извозила путер. Иначе Ј 'е на алирској конференцији у Хот-Стрингу урађено све као да тећи мед и млеко — а веН сада ударили рудом у брег. ДОБАР ПРЕДЛОГ Москва, новембра. — Идн је усвојио сво Молотовљеве преддоге у погледу за|едничко офанзиве па је предложио да се бољшевици и англо-американци сусретну на — Волтурну. КРОКОДИЛСКЕ СУЗЕ Лондон, новембра. — Лондонски радио преко тазв српских приЈ"атеља Крњевића, Златопера и Јуки^а прхзлио је седам комада крокодилских суза због невиних жртава у Нишу. ЗАКАСНЕЛА ИСКРЕНОСТ Вашингтон, новембра. — Аморички Јевреји, који су пре два године измислили шарену лажу коЈу су назвали Атлантском картом, сада кажу да јо то била само шала ]ер мали народи само зато постојо да би били мезе ликима_