Bodljikavo prase

БОДЉИКАВО ПР. З

БАШ ЗАТО ГА И НЕЋЕ.. д

т МИЋИНД П Е

"" Гоепо^ицв, в1?о двЈсм вом своје срце и свечвио обећавам да када год бу^ем долазио вами, би*у слвршено кореитан. м

БОДЉИКАВА ИСКУСТВА Жене брак схватају као комедију ко|а се завршила браком. Мушкарци сматрају брак трагедијом, која се завршава смр*у. « Љубав |е као паучина. Не смемо је додирнути |ер |е осетљива на грубост. » Ни на |едном пољу нема толико разлике у укусу као у љубави. Цезар ј е волео — моћ — Клеопатра Цезвра и Антонија. Колумбо |е волео море. Цицерон лепе речи. Молнер позориште. Наполеон ратове. Шопенхауер сазнање. Ротшилд новац. Гете је волео бол. Готово све жене воле само г>н новчаник. 1ЕДНО СЛОВО УПРОПАСТИЛО ПИСЦА На крају позоришне критике ^ о једној премијери слагачевом омашком изишла {е озаква реченица: »И ве1\ на крају првог чина сва публика је у један глас викала: Ауто1 Ауто! Ауто Угурсуз слагач изоставио |е на крају речи »Аутор« — последњв слово.

УРЕДНИЧКА ПОСЛА У редакцију једног нвдељног листа долази младић и пита уредника: — Јесте ли прочитали моје стихове? Да ли су вас могли бар мало да загреју? — Ми редакциску собу загрејавамо дрвима и угљем. Лоши рукопиои служе само за потлалу. ЗС РАДОЗНАЛОСТ — Је ли, татице, је ли то истинв да со земља окреКе око сунца? — Јесте, оине. — А шта ради пмм када нема сунца? ж лудо ПИТАЊЕ

— Јесу пи слободне ове новине!

Гвздв Мика )е познат у целој чаршији. Фирма чо•ек, солидан и беслорочан, има само једну ману. Био је гурман да му нема равна. Само је говорио о јелу и више је волео добро појести него направити најбољи посао. А имао је ману да не воли да плвти. Зато су га звали Мика, мулеКина«. Трудио се он јадан да се одвикне али што дикла навикла. Зато су га сви људи у кафани избегавали јер о« чим седне одмах почин>е да иаручује па се после изгуби. Чим ои у1)в у кафану, зачује се глас: »Еве га Мика! Сви одмах склањају мезе, а веК за пи^е Таса кафеџија је одмах наплатио све што Мика поручи. Досади се то друштву па се одлучише да му доаквју. Нађу Ацу шофера који је умео да имитира сељака, а имао је једно сељачко одело па га подговорише шта има да ради. После двв три-дама биле су баш Материца, освану у авли)и газда Микиној један саљак са џаком на леђима. — Ко |е добро, буразеру? — ослови га МиКа који је веровао да уме са сељацима. — Дођок газда да продам неколико прасади. Знаш, доћерала орла зла година па знаш морам да купим за празник шеКера и гаса — глуми Аца. — А шта продајеш, ро<)о1 — тепа му Мића и при1)е ближе џаку па поче да га пипа. Јел мушко, в? — Није, крмачица је одгоаори Аца и држи џак. Знаш ово је поручио она директор са Теразија ал имам исти оваки |ош пет комата. Да простиш, опрасила ми крмача деввторо ал ја веК искрчмио. Сирома

човек пв морам, кво пра»да се Аца. — Па оКеш ти мене да донесеш једно прасе за Божић? — пита га МиКа. — ОКу, брате, како да неКу| Зато и идем па нудим — беивви се Ацв и брише нос рукавом. — Ал' да ме не преввриш _ плаши се МиКа. Знам ја ввс сељаке. Ко Ке вам још веровати. Него да даш капару. — Прошло ]е то времв када смо ми сељаци давали капару. Сад мораш ти да даш капару јер |а ово могу да продам где хоКу... МиКа се размишљао неко време. Стввр му је изгледала сумњива па опет знао је да Ке тешко доКи до прасета пв се зато рвши да подввли сељаку: — Знаш шта буразеру! — рече МиКа, најзад. Ја Ку да ти дам иљадарку капаре, а ти Кеш вође да потпишеш. После тих речи при Це каси и извади меницу иа 5000 динара и лружи је тобожњем сељаку. — Ама нумем ти ја гвзда добро да пишем — врда сељак ал' МиКа га куражи: — Де, не бо| се ево вође само се издужи, еве ти иљадарка. Сељвк се дуто двоумир ал најзад седе и потписа: МиКа МарковиК из Сеоке. — Пази, богати — звчуди се МиКа. Па ти си имењак и презимењак. — Зар и ти МиКа МврковиК — измотава се Аца. Е, баш ми |е обашка мило. А када Кеш донети? испитује газда МиКа и веК се унапред облизује. — Па... ту се лажни сељак замисли и поче нешто рачунати на прсте. Па јее, тако је. (НаставиКе се)

— Јелгте. Лито квко ми сто |и ова хвљина што СМИ добила за сво| двадесети рсђендан! — Ах, одлично је сачуЈана! Пчтао ообратич побратича: Како се в.тадаш с пријатељииа? — Са иојии братски. а са шснинвм бараОсни. ♦> Пита.1а жена иужа: Зашто ше тако сваки д аш б ијеш? — Зато што се неки Лаво боји крста, а неки тоЈаге: ❖ Питала (А ер мајку: Ма докле ћу све овако ћттатп и прела се гледаги? — Притрпи се. кћери, иијо ти удаЈа далеко. ❖ Питала кћер маЈку: Како се. шајко. испов!еда иопу? — Богие. синко, право шу Кажи ано што те успита, али не казуЈ за ону лањску работу. ❖ Питали средиовечна човека: Колико инаш кукпе чељпди? — За нилост и игру петоро. а ол кодисти ни Једно. ❖ Питали жеиу пероткињу: Кад немаш ђеое. што ие оставиш човека да би се шогао другом оженити? — Више волим седаи пута себе удати него њега Једанпут оженитк. * Питјли шанастирски ћапи игушаиа: Дали Је ђаво Сиш онако нрн Јгао што га пиш) ? — Ни ћаво онако сасвим ипн. ни иаЈка иу бијела. ❖ Питао шуж к ену, при вечери: Зашто ие пијеш? — Ја саш пи г а! .,Пила" си била док си код шаЈке би• ла, а сад си ноја кока.

КОМПЛИМЕНТ •— Миле, тн си право свињче. Немој примити то за зло, ја тн роворим као отац. ОБРНУТА РАЗМЕРА — Каква је разлика између левора и адвоката? — Што више адвоката — дужи процос, што више лекара — краКи процес!

Професор: Можетв ли ми пру- — Зар ти ни|е познато, да Је жити какав лек за знојење, го- овде забрањоно ловити рибу? сподине -докторе? — А ко ти каже да Ку ја што Лекар: Помислите иа своје ду- уловити? гове. —ОЖ — Да ли још увек хрчвш кае — ПриЈатељу налазим с* у вр- пре? ло тешкој ситуацији! Један ми је — Још горе. Сад хрчем тако да написао писмо: »Или Кете се ока- се и сам пробудим од хркања. нити моје жене, или Ку вас уби- — Ништа лакше. Ти лези у друти као лса.« гу собу.

\ вш ш О о&оо и©&и V БЕОГТЗТЦР* ». }'

- ^

/

Ш) Ч

ЗШЕВШ ОД ВАШЕГ КЊИЖАРА ОВИХ

ДАНА

ИЗАШЛЕ АКТУЕПНЕ КЊИГЕ:

Дин.

1

Фридри* Еларт

Бада у изобиљу . . .

60.—

2

Ханс Стен

Јунаци под застааом

50,—

сунца ......

3

Ј. Р. Георге

Јоврејин Зис . . . •

40.—

4

Вегециус

При^-чнин *за кафанске

50.—

стратеге .....

5

Карл Бринкман

Репортер Икс . . .

40.—

6

Мартин Пазе

Стаљин у светпу штам-

50.—

пе и кзрикзтуре . .

7

Џон Емери

Енглеска и Евоопа . .

20.—

8

Весели алманаж . . .

20.—

Алманах српске омла-

9

• •••■■•■■■

дине

20 —

10

Колин Рос

Западна жомисфера . .

100.—

Ако Втшч к"- ижвра жељену књнгу нсма, можете

исту набаеити

нспосргдоо од издазача:

„ПР0С8ЕТКА ЗАЈЕДНИЦА"

Беофад, Косовска 39'Ш — Тел 24-022

ВРЛО АКТУЕЛНО ИНТЕРЕСАНТНО