Bogoslovlje

утицаја. Да je ова опсервација тачна, прелазимо на стари утицај Вавилрна и његове кул-туре на Семите y опште, a на Авраама, оца Израиља, на noce. Назив „Вавилонија“ дошао je no главном граду Вавилону. У Библији Вавилонија ce зове „Сенар“ (јевр. Šinear). У времену пре упада и насељења Семита, Вавилонија ce делила на два дела: Сy м е р 1 ), јужни део поред река Тигра и Еуфрата, и Акад, северни брдски део, због чега су доцнији господари Вавилоније својој титули додавали: „Краљ од Сумера и Акада“ 2 ). Ови староседеоци Сумера и Акада (који су били туранског порекла) 3 ) јесу уједно и творци старе вавилонске културе и писмености. Семити, дошавши из Арабије као завојевачи y Вавилонију 4 ), покорили су Сумере и наметнули им свој језик, али су опет од њих примили религиске идеје и писмо, правопис који je због своје клинасте форме назват: клинасти правопис. Овај пак народ, Сумери, због мешања и срођавања са својим завојевачима Семитима, почео ce полако као нација губити док ce напослетку није сасвим изгубио и претопио y Семите, ма да je пре њих ■— око 5 —4000 г. пре Хр. —он имао своју државу са главним градом Нипуром. Сем писма, Семити су од Сумера примили још и меру за тежину, меру -за одређивање новчане вредности и календар. Највеће цветање семитско-вавипонске културе и просвете, без сваке сумње, било je за време вавилонског дара Хамурапиа, који je био покорио све мале државе y Вавилонији и еламског краља, под чијом ce влашћу тада Вавилон налазио. На тај начин, дакле, он je своју власт проширио над целом Месопотамијом, па и над западним народима све до Средоземног мора. Но поред овога, Хамурапи je нарочито чувен по

’) У клинастом правопису ова реч гласи: С y м и р, a не Сумер, како ■ce већином чита и изговара. Зато ce y појединим списима зове Сумер a y другим Сумир. (Упор. Aem. Schöpfer, Gesch. d. A. Test. VI A. стр. 42.).

3 ) Р. Schegg, Biblische Archéologie. Freiburg im Br. 1887. стр. 342.

3 ) P. Schégg, Bib. Archéologie, стр. 342; Лопухинт,, Библ. исторјн, стр. 215. По Hommel-y сумерски језик je огранак старо алтајског језика a no Drexel-y сродан je са суданским језиком (Schöpfer, op. cit. стр. 47.) Акад, пре 3000. год. пре Христа, био je сумерски град под именом Agade, који ce налазио y близини Сипара, y који су упали Семити почетком треће спохе пре Хр. и већ око 2700, г. имали своју државу под Саргоном I (I. Theis. Op. cit. стр. 25—26.).

4 ) Schöpfer, Op. cit. стр. 45, 35.

23

Мојсије и критика