Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 358

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 8

ситије). Морамо нанићи на многе и многе преиријеке, које ми не можемо мимоићи; но идимо слободно руковођени чистим и ноштеним начеднма све ћемо то лако нздржатн. У овоме заводу ми смо придично наоружани за бороу са сметњама које нас у јавноме животу сретну н треба да сваком ириликом будемо благодарни ономе, који нас је овдје за четири године издржавао, дајући нам све, што нам је било потребно. А то је Шегово Величанство цар н краљ Франц Јосиф I., који нас је узео у своје окриље, па нас чува и води к напретку путем осталих просвећених народа, за које треба да му увпјек будемо вијерни и одани и од свега срца благодарни, жнвио !!! Ми се овде васпитавамо под унравом и надзором Високе земаљске владе, о чијем смо се ми родитељском старању сваком приликом увјерили и под непосредним надзором његовога високопреосвешренства г. Ђорђа Николајевића, који се о нашем напретку као ирави и истиннти духовни отац стара. на чему им свима најсрдачније захваљујемо н кличемо: „Живили" !! ! Вас високопречасни г. ректоре као и високоблагороднога госп. повјерцика модимо да нашу

благодарност изјавите свима нашим старијим властима и да будете искрени и вијерни тумачи нашпх не само ријечи него и осјећаја ; а ми ћемо вама као и свима г. г. наставницима, који свој толики труд на нас уложише у нади да ће јести слатке плодове, остати за увијек благодарни, а и сад вам најсрдачније захваљујемо кличући „живили" !!! Вама браћо, који овдје остајете да продужите своје отиочете науке не могу никаква савјета дати, јер вц сви и сами знате за што сте овдје дошли; једино што пмам да вам препоручпм то је братска љубав између себе и послушност прама г. г. наставницима, без чега се неда замислити ни једна кућица а камо ли једна велика српска породица. Сад можемо слободно поћи само се на растанку још обратимо Творцу са молптвом да он одржн у овој породпци — овоме духовноме српскоме расаднику — ону љубав која је до данас овдје била — онај српски дух који је сад у нама, па ће тако одавде увијек излазити људи, који ће служити на дику и понос овоме заводу и бити од користи своме народу.

Одлш Коста Новаковик парох и надзиратељ Петровачко-Уначког протопрезвитерата одликован је џрвеним појасом декретом од 1. августа 1891. број 1522, којим је Његово Високопреосвештенство АЕ и Мптрополнт Дабро-босански госп. Ђорђе Ннколајевић благоизволио упутити реченом свештенику у шљедећем: „Цнјенећи ваше примјерно владање, вашу ревност према нашој православној вјерн, матери црквп и српском имену, и заузимања око подигнућа и одржања српске школе у Петровцу; као и то: увидивши и освједочивши се о вашем умјетном и тактичном управљању прото-

презвитератом, у обхођењу са подручним свештенством, и савјесном вршењу свештено-пастирских дужности међу повјереном вам иаством — нашли смо се побуђени одликовати васцрвеним појасомна дан 20. јула о в. приликом освећења тамошње цркве. Очекујемо и надамо се да ћете и у напријед вашим понашањем, вашом енергијом и позивом како у протопрезвитерату, вашој парохпји, тако и у свештенпчкнм сједннцама, п на сваком мјесту оправдати повјерење и благонаклоност своје духовне власти и то непоколебиво сачувати, те и веће одликовање моћи получити".

вррј 1336. Препорука Л/штговијешкс из сшарога завјеша за школску младеж. Саставио Јован Петровнћ, катпхета и професор иа кр. великој гимназији, реадци и учитељској школн у Загребу. Круто везана стоји 30 новч. У Загребу, накладом кр. хрв. слав. далм.

ШЕОлске књпге. земаљске владе. 1890. — Тисак Игњ. Гранпца у Загребу. — 8-на стр. 103. Ова књига одобрена је од ерпског нар. црк. школског савјета у Карл< зцнмг и од кр. земаљ. владе, одјела за богоштовје и наставу у Загребу.