Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 1

Б .-х. источник

Стр. 85

Препоручена жена (пролош Био један човјек врло милостив и побожан, а имао је и жену врло смирену и ћер од 6 година. Једанпут пође он на даљни пут по својој трговини а остави код куће саму жену и дјете са једним служитељем. Тад му жена рече : „коме нас ти препоручујеш до твог доласка, кад нас овако саме остављаш?" А муж јој одговори: „Препоручујем вас Владичици нашој Богородици", и отиде. Послије неколико дана, слуга научен ђаволом, науми убити жену и дјете, зграбити имање па побјећи. Зато узме нож из кујне и пође у собу, где је жена с дјететом сједела за радњом својом. Дошав до врата, на један мах сљепоћом бјеше задржан па ннти могаше у собу ући, нити се натраг вратити. Дуго се борио и мучио, но све

светој Богородици. а прича). узалуд, па за то приступи лукавству и повиче: „Госпо! брже оди овамо." Она се томе позиваљу зачуди па му рече: „Оди ти овамо, врата су отворена." Слуга наново поче преклињати госпођу да му дође ближе, но она му опет не хтједе отићи. „А ти барем пусти дјете твоје" рече он. Но она му и то не учини, него рече: „Ако што имаш, а ти оди овамо." Слуга кад виђе, да ништа не може учинити прободе се ножем и падне. Кад то виђе Госпођа, она из свег гласа повиче. На ту вику комшије се скупе, те затеку слугу још у животу, и од њега сазнаду, шта је и како је било. Затим прославише Бога, који учини такво чудо, те сачува матер и чедо њено.

Пе кушај б( Код неких азиских народа остало је предање, да је цар Соломун разумјевао тичије гласове, те је усљед тога и поникла сљедећа поучна прича: Једна сврака начини своје гњездо на једном гранастом дрвету, у гњезду је излегла своје сврачиће, па се је о њиховој прехрани бринула. Она гледаше свакога дана како једно пастирче сеђаше испод дрвета у хладу и јеђаше донијету храну, од ко1 - е преостатак на дрвету остављаше. Сврака би хтјела да приграби остављену храну, но бојаше се грјеха, ако крађу учини, с тога оде цару Соломуну и упита га: казни ли Бог човјека одмах за учињен грјех, или га оставља доцнијој казни? јер јој је главна брига за младим сврачићима била! Цар Соломун рече да Бог не казни одмах за учињен грј ех, али у случају поновљени грјехова, да све строго казни. Сврака помисли, да само своје сврачиће подигне, док до крила дођу да летити могу, па ма шта доцније било.

кију правду. Оваким мислима дође она ка гњезду, па кад своје гладне сврачиће виђе, смотри, како је паетирче метнуло парче меса на угљевље да се пече. Пастирче оде по воду а сврака зграби оно парче меса и понесе га у гњездо. Но како је на сировом месу заостао жар, упали се од овог гњпздо, те изгоре сви сврачићи. Озлојеђена сврака, оде цару Соломуну па га прекори, што јој је неистину казао, да Бог одмрх никога не казни за учињен грјех, јер она је одмах и то врло строгу казну искусила. Цар се насмеје па јој рече: „ти си мислила да Бога превариш, но знај, да је Бог милостив и на дуго трпи, па и ово што си строго кажњена, опет је учињено за неки стари твој грјех, јер чим си овом грјеху склона била, ти мораш и старе грјехове имати. За овај опет грјех очекуј другу казну изнај,да ни једно зло дјело не може некажњено остати, јер божија правда неумитна је :-а све преступе".

Права српска имена. Ова имена препоручујемо народним свештеницима, родитељима и кумовима.

Шушка: Ан^елко и Ацко. Богдан, Бранко, Божидар, Борисав,

Богољуб, Богосав, Бојан, Бранисав, Брзак, Бошко, Белуш и Борислав. Веселин, Војислав, Влајко, Велисав,