Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 9

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 449

Број <06- Окружница. Лречасиому свегишеисшву обојег рсда и благочасшивим сриско-православним оиштинама богосиасајеме мишроиолије зворничко-шузланске.

Именован по Његову царском и краљевском апостолском Величанству, премилостивом натем цару, краљу и господару, Францу Јосифу I., у споразуму са ГБеговом Светости, васељенским патријархом, Неофитом УШ. и ЕБеговим светим Синодом, за митрополита зворничко-тузланскога, примио сам дана 12. јулија о. г. у саборној свето-успенској цркви у Доњој Тузли уз призив Духасветогаархијерејску хиротонију преко одређених за то архпјереја, Високопреосвештене Господе: Ђорђа Нпколајевића митрополита дабро-босаискога, Серафима Перовића митрополита херцеговачко-захумскога и Мирона Нпколића епископа пакрачкога, а попгље исте уведен сам у име ЕБегова Величапства у права и дужности владичанске од Н>егове Преузвишености, впсокородног господина, Јоана барона Анела, царског и краљевског ђенерала котБаништва, као царског за то повјереника. Јављајући ово пречасиом клиру и свему српско-православному народу Богом чуване митрополије ове, додајем, да сам даиа 6. о. мј., на свето и славно Преображење Господње, у име Божије примио повјерену ми управу митрополије, те по одличној дужности својој сјећам се пајприје Н>егова Величанства, премилостпг.ог нашег цара, краља и господара и Нзегоне оччнске бриге за срећу и напредак црквс и иарода нашег, позивајући вас архипасгпрским гласом, да се са мном заједпо вазда Богу молите: „Јлки> дд дастк е -и5 Господк /ИИрИОЕ II ДОИГОДЕНСТКЕННОЕ ЖИТП, здрлки и спасеше и ко ксмп* клагое поси -кнЈенТс, на крлги же пок-кдВ и Лдол ^кше", и да уздржи срећно владајућу кућу Нзегову на многа н премнога љета.

А да се још потпуније одазовете правилима свете наше православне цркве, не пропустите, на дотичним општим и часним богослужењима спомињати име сммрености моје као законите своје у цркви поглавице, с оном топлотом срца, с којом ћу се ја вас свијех као духовне дјеце своје сјећати, приносећи Богу свете бескрвне жртве и молећи му се за ваше здравље и спасење. Не могу, а да вам овијем поводом свима на срце не ставим, да уз непоколебиву вјерност и оданост према узвишеном Господару своме пазите и поштујте Нзегове закоците власти, и законе, по њима створене, тачно и савјесно вршите; да љубите свету православну цркву своју, и по њезиним правилима живот свој проводите; да брижљиво његујете школу и просвјету народну; да неслогом и личним зађевицама не расточавате свој н народни живот, излажући се праведној клетви потомства свога; да се добро и братински слажете са суграђанима својим друге вјере, другог имена и племена, поштујући њихове светиње, а своје чувајући и љубећи. Овако ћете показати јасно свему свијету, да сте вјерни поданици свога цара и господара, истинити синови цркве своје православне, у којој су вам блажени нретци сачували народне светиње ваше: име, језик н народност српску, а образ и поштење људско. Само тако ће моћи: „клагодлтћ Господд нашеги) 1ис8сл Хрнстд н ик>кокк Еога н Отцд и причлстп скатлгц> бити „со кгк<ии кдлш". У Доњој Тузли, 6./18. августа 1892. Никола Мандић, митрополит вворничко тузлацски.