Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 136

Сваки од нас, нарочито његово помисли на тај чемерни час, осјећа тешки удар, који га присиљава, да га се за навијек сјећа. Овај догађај, мислим, да ће изненадити и ону нашу браћу, синове овог завода, који нијесу више овђе, и да ће га се сјећати. Ето, милп другови, смјуг . тај неизмјенљпви закон божји, која је човјеку од рођења намијен.ена, и која не прави у овом сујетном свијету никакве разлике, која бодрим оком мотри и прати живот човјечији, и броји дане његовог живота, па га онда косп са лица земље: та смрт покоси и нашег милог и незаборављеног друга Димишрија СшојчевиИа. 0 дивно ли се о томе изразио цар Давпд, рекавши: „ Човјек је као шрава, у ЈУ Ш РУ зелена, а у вече сува и увела и . — 0 неизбјежна смрти, чудан си ти дар божји! Кад се о животу свом размислимо хладно и смишљецо, и кад се сјетимо, да је Димитрије с нама до јуче у друштву нашем био, а данас га већ међу нама нема, већ га хладна земља у своја њедра скрива, увиђећемо, да је као што пјева св. Дамаскин: „ма овом свијету све сујета, све одсјенке слабије и све од сна варљивије, јер за тренутак ока смрт дађе, а то све прође и .

Вама, мили другови, који сте такођер уцвијељени смрћу покојниковом, при завршетку ово неколико редака могох само оволико рећи радп утјехе, јер сам толико тугом тронут, да ми је тешко изразитн оно, што осјећам; али се тјешим н ублажавам своју тугу тијем, што знам, да је то воља Творчева. За вјечити спомен никад незаборављеног нашег друга Димитрија, заједно са свијем његовијем друговима велим: „Путуј у рпјско нашљеђе, наслађавај се небеским, кад ти земаљско брзо прође!" Нека те госнод удостоји мејста, гђе су пастањени сви они, који се веселе. При пошљедном часу прими пошљедно: С Богом! — Буди увјерен, мили друже, да и ако се ми данас с тобом за навијек раздвајамо, ипак нећемо престатп с тобом у духу живљети. Твоја утомена остаће међу нама, као живи доказ твоје неописане доброте ч љубави. Блажен нека је пут, којим је пошла душа. твоја. Мир нека је иепелу твоме, никад незабо рављени друже ! Име твоје добро живљеће међу нама вјечно !

Режво.

Ј. Јокановић. богосл. Ш. ГОД.

8 8

ПЕШ НИКОЛИЋ У ЗШЕБ7 НајвеЂе Фабричко стовариште слика, икона, оквира, огледала, сваке врсте сатова, столица из свинутог дрвета, кина сребра, шиваЂих машина, дрвеног и гвожђаног покуЂства итд. ГГрепоручује сваке врсте величине олајном бојом штампаних слика, а иарочито мојом накладом помножане народне ХИСТОријСКе СЛИКе као: „Св. Саво благосиља Српчад". „Херцеговачко робље". „Рањеног Црногорца". „Босански бјегунци". „Дједа и унука". „Пјесника Гундулића". као п руком рађене на платну српске слике: „Цар Лазар са породицом". „Цар Душан и вила". „Југ Богдан и 9 Југовића". „Косовка дјевојка". „Сан Краљевића Марка." „Бранко Радичевић и вила." Св. икона сваке израде и величине, цјеливаћнх икона на лиму, а изра|ују се и цијели иконостаси за цркве, за које се прорачуни на захтјев шаљу. Портрети се израђују највјерније по фотографијама у спакој величинн. Црквених утвари од кнна сребра, посребренога V 5 чистог сребра. Цијене су најумјереније, а плаћа се олакшава мјесечним оброцима. I Цијеници се шаљу на захтјев бесплатно и франко. Л о ооооооооооооооооооооооооооооооооооо Прва српска пгтампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву.

О 8 О