Bosansko-Hercegovački Istočnik

Б0САИСК0- '■

Мјесечни духовни часопис за црквено[Т ()Освјетне нотребе српско-п])авославно1' свештенства.

ШШвШ ^авгпвичг

Свеска X. и XI. Сарајево, Октобар и Повембар 1893. Година VII. &®ш*вшшхтжутвжјиш&«ШЕЖ1ши&акет*уш *8ш>}жч81в &уатш таавапат ак1&вва№ШШ1111ат бвпвивлвнииввввенвив® Власкик: АЕМ. Консисторија. Уредшк: Ђ. Петрозић, протопрезвитер.

ГЛЛГОДГОМ^бСА ЕМТЈ (Рим. гл. 0 „сталностп" (Сгелужзћек) у старо доба, као и данаигљег вијека, препирали су с,е: догмашисше, који су учили, да човјек, кад је усамљен, адоже се сам увјерити о истинитости свога мншљења, и академици, који су вјеровали и тврдили, да човјек од себе самога не може бити увјерен о ни чему, па ни о томе, да ли постоји или не, тер га у свакој ствари мора неко други увјерити. И једни и други били су на кривом путу. Први су упадали у сваковрсне заблуде, — а други (скептици) негирали су сваку истину. Требало је оне противне системе помирити, и у томе је успјела филазофија сколастика. Она школа учила је, да је сваки закључак мисли, у које се ми разумијемо и које можемо схватити, —- истинит (зешиб снса 8еии11)Ј1е ргоргшт ветрег ез!; уегин). Изолирани (осамљени) човјек може бити

Ж&ДРМ, е)ЕК)РОД-ћШЛ. 1. ст. 22.) сталан и убије^ен у многобројне ствари, али кад разум умује и докавује, може погријегаити (еггог ев!". ш т1е11ес1п (11ун1еп1е л г е1 сотроиеп1;е). А да се увјеримо и освједочимо јесмо ли добро расудили, наше дедуције (умовања) имамо лодврћи суду свију или већине научењака или суду крјепосних људи (с|ио<1 ргоћа!иг аћ отпЉив уе1 р1ипт18 \ 7 е1 8ар1еп1:Љи8 уе1 ор(:шпк) и суд, што га сви или већина изрече о некој истини не може бити лажљив (пнћсшш, ()ИО(1 аћ отшћиа (1е уегћа!:е (1а1:иг, поп ро^ез^ екзе еггопеит). Филозофија сколастика поче пропадати у новим школама, које су основали у Инглеској: Басоп Л, у Фран цуској : ОебеаКеа Ј ) Васоп је живио 22./I. 1561.—9./4. 1020. По мљењу његовом разумје човјечнји болестан, а логика је друга болест. Човјечији разум сам собом (бИл репшззиб) не мозке пронаћи истину, а кад се на логицн ослања, онда по готову.