Bosansko-Hercegovački Istočnik

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 0

ЧИТУЉА.

^ Игуман Тимотије ВитановиЂ, бивши управитељ манастира Озрена.

Рођен је у ХПандору (Угарска). 1 маја 1836. Рукоположен је за јерођакона и јеромонаха 16. и 17 августа 1880. од митрополита Антима у Сарајеву; произведен је на степен игумана од мптрополита Саве 8. септембра 1885. у цркви зеничкој. У понЈљедље вријеме бпо је додијељен браству манастнра Моштанице у Костајничком протопрезвитерату а 11. маја 1894. и умном

и тјелесном болегоћу обрван, умро је у бањалучкој болнпцтт, и тиме свој земни зкивот окончао. Бог да му души милостив буде!

Стојан Иванови15 3 парох печеноговачки, у дрњаворском протопрезвитерату.

Рођен је у Печеноговцима 5. марта 1834.; рукоположен за ђакона и свештеника 2. иЗ. фебруара 1853. од митрополита Прокоиија у Сарајеву. —• Умро 13. маја 1894.

СТЈНЧАЈЕВШ ЗА СРПСКО-ПРАВОСЛАВНЕ ВЈБРОШСПОВШЈКДНН ШКОЛЕ!

Овим се отвара стјечај на упражњено учитељско мјессто при срп. православној основној IV. р. школи у Доњем Вакуфу. Годишња је плата учитељу 500 фор. а. вр. коју ће у мјесечним оброцима у напријед примати, с тим још и огриЈев у нарави и стан у школској згради имати. Дужност му је све — школском уредбом пропнсане предмете дјеци предавати, поучавати их у црквеном појању и с' њима у неђељне и празничне дане у цркву долазити и десну пјевницу држати; осим тога пероводство у општинским сједницама имати. Компетентн треба да докажу, да су Срби православне вјере, да су свршили коју српску препарандију или богословију с добрим успјехом. Првенетво ће имати они, који су учитељствовали на српско-православној школи. Молбенице с добро инструпраним свједоџбама треба слати, преко Високопречасне АЕ М. Консисторије Дабро-босанске. Онога иак. који се прими учитељске дужности прва је задаћа дати обавезу, да ће од почетка 1894-те па до свршетка 1895. школске године, учитељеку службу на истој школи без прекида вршпти. Рок је стјечају до 1. (13.) августа ове године, када ће се и избор учиннти. Из сједнице срп. прав. црквено школске општине, држане у Доњем Вакуфу , 21. маја 1894. Подпресједник: Пресједник: Ристо Катић. Јован С. Обрадовић, свештеник.

Потпиеана општина иотребује једног учитеља и једну учитељицу на овдашњој српскоправослнвној четвероразредној основној школп. Учитељу је плаћа 500 (пет стотина) форинти а. вр. годигање; а учитељици ако би била супруга изабраног учитеља 300 фор. (три стотине) а. вр.; ако лп буде изабрана учитељица неудата, имаће 360 (три сто шездесет) фор. год. плаће. Учитељ и учитељица имаће бесплатан и врло угодан стан, и огрјев у школској згради. Дужност је учитељу мушку, а учитељици женску дјецу, у пропиеаним за основну школу предметима обучавати; учитељу недјељом и празником за пје.-.ницом у цркви пјевати и дјецу појању учптп, а учитељиЦи женску дјецу ручном раду учити и недјељом и празником на богослужење у цркву доводити. Натјецатељи имају свједоџбава доказати : да еу Срби православне вјере, да су оспособљени за службовање на основним школама, уз то свједоџба надлежне им политичке власти (мађистрата) о њиховом владању. Таке свједоџбе имаду се на потписану општппу најдаље до 1. јула о г. послати. Варцар-Вакуф (у Боени) 19. апрпла 1894. Српско-правоел. црквено-школска општина.

Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву.