Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 320

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 8

Дмитар Ћулум,

Овдашњи грађанин (трговац) у својој 70-ој годнни преселио се у вјечност овдје 23. јуна о. г. а сјутра дан 24. о. м. у 10 сати у овој цркви опојано му је мртво тијело и предато матери земљи. Покојни Дмитар, родио се у Ђулихсару (Језеру) и прије 40 година дошао је овдје и непрестано водио је трговину до своје смртне болести, али као у малом мјесту танко и мучио. ј

Покојник је био врло побожан и живио је свагда умјерено и трезвено, а на смртноме часу од своје мале и мучне течевине оставио је у ову нашу цркву у новцу готових 153 фор. и 30 фр. да се у исту цркву петохљебница купи, укуино 183 форинта а. вр. Бог му душу у мир ставио. Иза њега остала му је супруга Ана и три удате кћери. У Кључу , 26. јула 1894. Српско-православна црквено-школска општнна. Ноп X. Миле А. Попадић, Остоја Микић, надзиратељ. предсједник.

Број 84597./I. НАТЈЕЧАЈ. Иочетком школске године 1894./95. расписује се натјечај ва (12) дванаест ттнпендпјских мјеста, по 200 форппата на годину за оне ученике, великих гимназија у Сарајеву и Мостару, који послнје довршених прописаних наука намјеравају да се посвете изучавању богословпЈе у источно пранославном богословоком училигату у Рељеву, Од тијех днанаест мјеста подијелиће се шест мјеста припадпицима сарајевске митрополије, а по три мјеста припадннднма моетарске и дољо- г гузланске мптрополије. Натјецатељи за ове гатипендије морају својим ваљано обложегаш молбеницама приложити и писмену обвезницу (реверс), да 1те свргаивгаи гимназијске науке, прећи у источно православно богословско училигате у Рељеву, а у противном случају да Не ужнвану штипендију вратпти земаљској влади. Ту обвезу има такођер да потпигае отац, дотично старатељ молитељев. Ваљано инштруиране молбенице ваља надлежној котарској. области предати најду.л.е до 8. 20. августа о. г. Земаљска влада за Босну и Херцеговину.

Прва ерпска штамиарија Ристе Ј. Оавића у Сарајеву,