Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 11

Б.-Х. ИОТОЧШ1К

Стр. 43Б

Прочитавши дар то писмо зачуди се разуму Олимпијадину, и поврати јој право да управља својим нашљедством и имашем. „Таква милостпва доброчиеитељка и добра и смјерна дјевојка, рече он, знаде боље од свакога, како треба управљати имањем.

На скоро иза тога, Олимпијаду посвете за ђаконису и оставивши сујету свјетску, до краја свога живота служила је Богу. Спомен н.ен дрква светкује 25. јунија. Пр евео: Ђ. П п.

ДОПНС са друге свештеничке сједкице. свештенства вишеградског протопрезвитерата, држане код парохијалног уреда у Штрпбима 20. јула 1894. године. I. Пошто је исповиједање вјернпх пред св. причешћем пшло доста неуредно, из разних обзира, то је закључено, да се народ обавијести, да у очи дана кад ће се вјерни причешћивати, сваки, нарочито уз часни пост, дође дотичног свештеника кући или цркви на исповиједање, како би сутра непорочан могао прпмити пресвето тијело и пречисту крв Христову. Ово пак нарочито вазки за оне свегатенике, који сами чинодјејствују у цркви. Поред тога говорено је, да би се на исповиједи сваком посебно, у цркви свима у опште напомпњати могло, да је недостојан сваки онај приступити св. нричешћу, који бар 12 пута у годинп не би био у цркви на богослужењу, којим би ее начином полазак у цркву у многом побољшао. II. Протопрезвитер Ј. Ђуровпћ ставио је питање свештеницима, да ли се народу редовно проповиједа? Ошт свештеници изјавили су, да проповиједи по могућности држе у цркви, на зборовима и другим пригодним приликама. III. Као обичај постоји у народу да кумовску дужност може вршитп и дијете, шта више и испод 10 година, те је одређено, да се што випте настоји, да се такво што искорјењује, те да се те дужности примају само одрасла људи, по правилима св. цркве православне, не рачунајући на изнимне случајеве. Ј. Ђ.

У очи дана, када ће свештенство вишеградског протопрезвитерата држати своју свепгтениЉу сједницу у Штрпцим.ч, народ штрбачке нарохије изјавио је свом пароху Захарији Поповићу жељу, да би сакупљено свештенство обдржало . „молебно прошеније" за кишу, пошто је дужа суша љетини доста шкодила. Сутра дан 20. јула искупљено свештенетво Јевто Ђуровић, прото и свештеници: Захарије Поповић, Никола Отевановић, Ђорђије Поповић и Јоеиф Поповић, а у присуству множине народа штрбачке парохије, отпочели су и довршилп дотични чин! — На општу радост свију кроз неколика сата блага киша оросила је њиве и ливаде. Говор протопрезвптера Ј. Ђуровића, том приликом, био је доста поучан и удесан. У истоме истакао је, да се у народу опажа доста порока и неваљалстава, које наша св. вјера негодује, а нарочито су Богу веома немила. А уз то напоменуо је, да промисао Божији допушта, да на људе наиђу но нека зла, како би се човјек сам сопственим искуством освједочио, да је на кривоме путу, те да треба, да се поправи, Особито се том приликом могло се примјетити, колико је тим говором народ ганут (побуђен), нарочпто, кад је одмах иза тога кшпа почела пријатно ромињати. Послије поменутога чина свештенство овог протопрезвитерата отпочело је своја савјетовања у сједници. Предложено је и уевојено:

ТАЈАНСТВЕНН ПОЈАВИ У УНУТРАШЊОСТИ ЗЕМЉЕ*). Кад би ми редовно, еваки дан, добијали из- | ске кугле, то би ми дошли до увјерења, да се вјештаје о стању свију мјеста и тачака земаљ- | скоро увијек, ма на којој било тачци земаљске

*) Овај чланак преведен с руског из ..I[Еркокнм^к Е^до/логтж", а из пера покојног проте Ј. Г. Наумовића,

и ако није црквено-богоеловске садржине, даје му се мјеста у „Б. X. Источнику".

Уред.