Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 86

Б. Х ИСТОЧНИК

Св. 3

успомени Апостола; то их је, по обећању, поиуњавао, Дух Божиј 6 ). Дакле, св. Јован хтео је и могао је сачувати речи

6 ) Јов. 14, 26.

Исуса Христа у свој њиховој тачности. И овде се баш садржп нов узрок особнтости, којом се разликује израз његовог јеванђел>а од израза осталих. [Наетавиће се].

ДУХОВНО-НАРАВСТВЕНЕ БЕСЈЕДЕ. Намијењене: Оцу, татери, младиЋу и дјевојци. (Посвећено хришћанској породиди). Превео Јован Петровић, кр. професор и катихета, и т. д. Бесједа III.

МладиЛ-хрпгиИанип. Сине мој, ако иримиш ријечи моје и заповијести моје' сахраниш код себе, тада Ие те сачуваши промишљсност, разум Ие те хранити. (Прпче: 1. 2). Учи дијете прсма иуту којим Ие иЛи, иа не Ие одступити од њега ни кад осшари. ( — 22, 6). Да ли су времена боља или гора? То је питање, које се често истиче и на које одговарају различно. Времена сама по себи нити су добра ни зла; она бивају такова, каковима их чине људи. И за то би требало ставити ово питање: је су ли .вуди бољи или гори ? Какво ће бити у будуће врпјеме и људи — то у неколико завнси од људи који сада живе. Они спремају судбпну потомцима својим врлинама или пороцнма, проспјетом или незнањем, разузданошћу или строгом наравственошку. Једно покољење образује друго. Родитељи, да ли, вас узнемирује будућност ваше дјеце?! Но то једино зависи од вас, да се не мучите тако брнгом. Боље је иитајте сами себе, јесте ли ви испунили своје родитељске дужности према дјеци вашој? Не пита се, да ли сте им спремили према њихову стању приходе, и хоће те ли им оставити донол.по

новаца и имања; него Јесте ли пх упознали с Богом и врлинама, да се нигда^ не уклоне од светиње човјечијега С])ца; јесте ли их научили, образовали њихов ум толико, да ћемо тп сами набављати себи хљеб свагдањн и живјети неодвисно од других; јесте ли нх приучили уздржању п строгостп? Ако вп, метнувши руку на срце, можете одговорнти на то питање мирне савјести, онда је срећа дјеце ваше састављена и утврђена на чврстом темељу; онда остале бриге можете препуститп на вјечнога Оца: Он ће све уредити на њихово добро, као што је све уредио и за нас. Да ли су боља или гора времена ? то зависи од побољшања или развратиости нашега потомства. Погледајте најприје на младе људе, којн вас окружују. У њпховој наравствености, образованости и занпмању, као у пророшком огледалу, познаћете њнхову судбину, када може бнти вас више не буде на том грјешиом свпјету. Пазите на младеж. Разумије се да ве треба одвише сгрого судити њихове глупости, које су својствене њихову узрасту. Коме није позната бујна младост, кад човјекјош као полу-младнћ, полу-муж, живн живахним и страсиим уображењем?