Bosansko-Hercegovački Istočnik

СВЕСКЛ XI.

Сарајево, Новембер 1895.

ГОД. IX.

Власвик: АЕМ. Кшшвда.

: Љ Н.

ЗАПИСИ ИЗ ПАСТИРСКОГ БОГОСЛОВЉА. Саставио ректор кијевске духовне семинарије Архимандрит Борис. Превео Григорије А. Николић свештеник у Митровици. (Настакак).

0 искушењима и тешко&аш, које се сретају у пастирској служби. Опај, ко није наступио још на поље пастирске делатности, не може знатп свију тешкоћа, које су скопчане са частним испушавањем пастирскс дужности; тим не мање неопходно му је имати ошпту лредставу с том, т. ј. о тешкоћама и препрекама, које га могу срести на пољу његове службе; у противпом случају, он слично лађп, неспремној за бурну непогоду, прп самом наступању лако може бити ослабљен и одбачен натраг првпм вихором, који га сретне. Св. Писмо често даје опомене односно ових тешкоћа служитељима Слова БожЈа, као на пр. у 2 Тим. IV, 5; 2 Тнм. П, 3; Јов, XV, 20; XVI", 33 и др.

Пастирско дело захтева самоодрицања, без којега оно нема смисла. Живот истпнитог пастира је стално пожргвовање, које се простире на све, што му прппада. Млад пастир, са часним неустрашимим срцем знајући важност свога познва и у што време ! тчину Деснице, на кој у се он подуппре, дужап је приправити себе на искушења; које велпко и достојно дело нема својпх искушења ? По овоме, ми ћемо се постарати да разгледамо неке од тешкоћа и искушења, скоро неизлежних за онога, ко, као служитељ Христа, особито је позван злоиоиосшрадати, љкук докр'К кошгк 1ис8п* Христокт^ (Тим. 2, 3). а) Противљењв света и људи, иривржених свету, божаиствеиој истиии.