Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 128

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 4

зимо у св. дркву у недељне и празнчне дане слушати службу божју, која се свршава за наше здравље и напредак овога свијета, и за спасење душа онога свијета, у загробном животу. Заиста вам кажем драги хришћани, ко у св. цркву не долази, и дригијем хришћанским дужностима неодчзива се, а броји се неки вајни православни хришВанин, тај неће бити спашен, јер без св. цркве нема спасења. А ко, у св. цркву редовно долази, ко се драгом Богу моли срдачно и у ГБега се узда, Он ће му заиста и помоћи, јер каже псалмо-

пјевац: „Уздај ее, у Господа и твори добро ; живи на земљи п храни истину". (Псал. 2. 37). Тако радећи и свој земаљски живот проводећи, драги Хришћани, можете се надати, да ће Бог ваше праведне жеље испунити, у овом земаљском животу, а у загробном вјечном животу души подарити вјерно спасење. Волите и љубите и срцем и душом хришћани, св. цркву, св. вјеру православну и народност ерпсву, које величају име србиново. Амин.

Поздрав при улазу на парокију.

Љубимо стадо! Ево први пут ступих на ово свето мјесто, као спремни и скоро посвећени служитељ св. олтара, први пут ступих на ово свето мјесто, као ваш, ново-поставл,ени и одређени свештеник; на чему нека је слава и хвала Господу Богу, а мир и благодат Господа нашега Иисуса Христа, нека је међу Вама евима. Душа је моја желила, срце је моје чезнуло да се што скорије појавим у средини вашој и да се поздравим христољубивом паством и да вам у новој служби пр^подам биагослов Свевишњега. Но да ли ће са доласком мојим доћи у ваша срца, нова сила побожности, мира, и л,убави христијанске ? Да ли ће вам нови пастир, који је у свом позиву прилично наоружан, дјнијети Духа и силу апостолског рада. О томе христољубиви моји, сама ће нам будућност вјерни извјестилац свега би ти. Пламену жељу моје душе која је мој рад обузимала од онога дана кад сам усрећен назвати се духовним пастпрем, Бог је данас тек милостиво испунио, видећи своју возл.убл>ену паству, чија љубав испуњава неописаном радошћу срце и душу моју. Поздрављам све вас од малог до великог, од богата до убога. Сви сте ми драги и љубезни хриетјани. Прво што желим написати на срцу вашем, то је ово : Да љубпте Бога више свега, да љубите ближњега својега као самога себе. Слажите се, вјечитом слогом с љубављу христијанском. Пуните, и што ревније и боље похађајте овај красни и свети дом Господњп.

Чувајтз српску народност, то евето име сачувано од старине предака наших, живите у миру у слози и узајамној љубави, владајући се свагда онако, као што пристоји добрим христјанима и ваљаним челик Србима наше Босне поносне. По томе ће вае, љубими моји, познати цио свијет и рећи вам, да сте вјерни и трпљеливо стадо Христово. Јербо на муци се познају јунаци. То је браћо језгро, то је онај прави и необорими темељ на коме почива цијела поука светога нам правос. и миле народности српске. Немаш ли христјанине слоге, љубави и мира, не похађаш ли сваке' недење и празника овај свети дом Господњи и неслушаш ли у њему ријеч својијех проповједника и свештеника, пао си духовно, убијен си морално, Бог је од тебе одвратпо своје лице, и одказао ти сваку помоћ, и по том учинио те најнесретнијим створом на земљи". Познајући данас браћо моћ вишњега Творца, видећи сваким даном грозна чудеса, којим Бог казни оне који га неће да чују, који неће да извршују ријечп н заповиједи његових проповједника. Треба да се пренемо, пробудимо и отресемо од свега онога, што нас води нашој вјечитој и видимој пропасти. Укратко речено, треба да се покоравамо и извршујемо све оно, што нам светп закон и његови проповједници налажу. Тако радећи браћо, моћи ћемо тек онда получити, честити сретни и бла годетни живот на овоме, а блажени на ономе свијету. Амин.