Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 7 и 8

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 299

некада славној, српској задужбини дали троје говеда у вриједности од 6С Фор. за сиомен живих и мртвих. Желимо им од Бога среће и напретка на овоме свијету, а на ономе вјечно спасење. Дај Боже, да се и -други сјете сироте српске задужбине „Вукана жупана". Живили! 7 манасширу ПстраРм 29. јунија 1896. Црквени од бор : администратор. Серафим Штркић, јермонах. Чланови : благајник: Васо Бунијевац. МиЋо БожиЋ, Софро ПавловиЋ,

Наша висока земаљска влада за Босну и Херцеговину у Сарајеву, поред многих првашњих поклона св. правосл. цркви у селу Обл.у, Храму „Вазнесенија Христова", благоизвољела је и овај пут подарити три комада скупоцијенпх књига, даровавши: 1 „апостол" и2 „октоиха" I. и П. дио За неисказно очинско старање наше високе земаљске владе овијем се изриче, од стране народа ове парохије најтоплија благодареност, кличући јој, да је Бог поживи на дику и понос нас свију !! Улог 1896. Ристо Терзић, свештеник.

Број 8. Сржко-прав. црквени одбор у Прекаји (.Гламоч). Честита тежакиња и побожна Српкиња Ана, супруга покојнога Стевана Савића из Мотика, по што је увиђела своју смрт, те је са искреном побожности приложила прошле године у цркву у Прекаји своту од 50 Фор. у новцу и 50 ока јечма за свој спомен и свог мужа пок. Стевана.

На том побожном дару у име цркве и одбора изричем побожној приложници захвалност. Свемогући не ка је удостоји вјечнога блаженства. дај Боже, да се п друге угледају на ову побожну приложницу! У Прекаји, дана 29. Јуна 1896. За цвквени одбор: Остоја Ковачевић, Вид Бањац, перовођа. парох.

Госп. Петар Впшић трговац из Бос. Свињара, поклонпо је овој општини за градњу цркве 30.000 цигле, у вриједности од 360 Форинти. На овом великодушном Дару подписана општина овим му изриче најтоп.шју благодарност. Нека му Господ Бог плати, а од нас му најсрдачнија хвала. Хил,адили се такови добротвори којима на срцу лежи напредак наших светих цркви и школа. Српска-православна црквена општина У Бос. Свињару, 25. Јула 1896. Симо Игњатић, парох и подпрвсједник.

Висока зем. влада за Босну и Херце говину својом дарежљивом десницом благоизвољела је даровати ратковачкој цркви у Бањици: једно св. Јеванђеље, један апостол, два октоиха и у новцу 50 Фор. за поправку исте цркве, те Високој дароватељки на цијењеном дару у име народа као и у име своје изричем најискренију захвалност. Живила! У Рашкову , 18. јуна 1896. Стеван Бабић, свештеник.

Ч и т у л е. ■ј" Тешо Новачевић, парох кокорски — прња- Покојник је рођен у селу Блашку 27. Јула ворског протопрезвитерата — ударен капљом, 1827. године. Часловац, Псалтир и Мјесе23. Јула о. г. преселио се је у вјечност. словац свршио је код архимандрита Мелентије