Bosansko-Hercegovački Istočnik

Сгр. 298

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 7 и 8

Овоме дјелу не треба препоруке. Већ, ко је узео прву књигу, нека што прије узме и другу, а особито наше богословије нек се пижуре да овај уџбеник набаве прије почетка школске године. Цијена је књизи 4 круне, а код преводиоца се може још добити и прва књига. №гос1ш игезј коД јизпјјећ 81ауепа рпос1о УјЈ Уи1епс-Уика80У1с. Рге§1;атрапо „Згрзко^ Ма§аг1па" га §о(31па 1896. С благодарношћу примили смо ту књижицу од нашег поштованог сарадника. Садржај је њезин: Дародни уреси код јужнијех Славена и Народни обичаји на отаоку Корчули, т. ј. Морешка и Дебели крал,, а због своје занимљивости радо ће је свако читати, с тога је топло препоручујемо свакоме, ко се жели упознати с разним особинама српског народа. Књизи је цијена 25 новч. с' поштарином, а добива се код поттов. писца у Корчули (Далмација). Побратим, лист за средњошколску младеж. Уређује га Петар Марковић, проФееор у Загребу (Хрватска). Шематизам правослаене Епархије Бококоторске Дубровачке и Спичанске за годину 1896. Издање и наклада Православне консисторије. Српска Дубровачка штампарија Антуна Пасарића 1896. Дијена ? Завјетни је покровител. цијеле епархије српски просвјетитељ св. Сава.

Садржај је: Епархијални епископ.-консисторија -Закладе, којима управља или надзире консисторија (14 их, међу којима и „Заклада протопрезвитера Ђорђа Николајевића за науку православних српских младића (1 из Боке и 1 из Дубровника) у средњим и вишим школама". Манастири. — Парохије. — Вјероучител.и у државнијем школама 1894 /5. — Питомци. Произведени и одликовани. — Свештеници у неакт. служби домобранства. — Свештеници на страни. — Свештеници у покоју с пенсијом. Умрли год. 1895. — Статистички преглед. Бил.ешке и подаци. — На успомену и захвалност. — Додатак. 1895. год. било је у овој епархији : 8 манастира, 206 цркава, протопрезвитерата 4, парохија 43, капеланија: 5 неодвисне и 1 придана парох., домова 5272, душа 28.001; свештеника : монашког чина 11, свјетовног 43; ђакон 1 монашког чина; родило се законито : мушких 345, женских 351, незаконито: мушких 9, женских 12; вјенчало се : првобрачних 153, другобрачних 28, смијешаних 8 ; умрло : мушких 278, женских 272. Број приправника свештеничких 14, број катихумена по средњих и основним школама 2131. Број прешлих у православл.е 1, а број прешлих из православља такође 1. Дакле прошле године увећао се број православних у тој малој епархији за 197 душа. Шематизам ове мале ерпске епархије показују велики труд око уређивања; нека је онима који се за то брину на част!

Јавне благодарности.

Парохијани ове св. обитељи придарише, и то : Јово Филиповић овдашњи ситничар једну кадионицу од кина сребра у вриједности од 15 Фор. Пејо Лзубојевић из села Кмећана обнови с позлатом путир и крст у вриједности од 10 Фор. Исти купи за успомену своје преждепочивше супруге Петре 2 чирака (ђачка) од месинга у вриједности од 8 Фор. Такође придади Стоја Милојевић из села Первана једну велику свијећа за успомену свога мужа преждепочившега Васе, у вриједности од 10 Фор. Од стране браства ове св. обител>и изриче ј

се највећа захвалност поменутима. Дај боже да јих свемогући Бог поживи и накнади им стоструко. Манасшир Гомионица , 30. Јула 1896. Гаврил Стојлић, игуман.

Управа манастира Папраће и црквени одбор изјављују овијем највећу благодарноет добрим и побожним хришћанима и браћи : Радовану Станојевићу и Станоју Тасовцу из села Прибоја кот. Зворнички, који су овој сиромашној