Bosansko-Hercegovački Istočnik

V БОСАНСНО-|

Мјесечни духовни часопис за црквенопгросвјетне потребе српско-православног свештенства.

Свеска IX. Сарајево, септембра 1896. Год. X.

Српско-православна АЕМ. Консисторија дабро-босанска. Број 1827. Окружница свему иравославном ирачасном свешшенству сриске цркве у еиархији ђабро-босанској.

На основу окружнице од 23. марта 1895. број 801. (види .лист „Б.-Х. Источник" од мј. априла 1895. год. свеска IV., стр. 121-—122) и према поднешеннм овогодишњим исказима од стране појединих протопрезвитера и надзиратеља, у којима се — у смислу горње окружнице — изјаснише; ова духовна власт увјерила се је: да свештенство само, својим заузимањем није могло успјети код својих парохијана у селима и варошицама, да своја гробља ограде, но шта више^ и поред енергичног настојања иарохијалног свештенства, на жалост, још до данас многа православна гробља стоје неуређена и без икакве ограде запуштена тако, да свак преко њих прелази, да се виде гробови изривени, споменици лежећи и крстови изломљени и у корову зарасли.

Ушљед тога АЕМ. Консисторија била је прину^ена и на Високу земаљску владу обратила се је својом преставком и молбом 11. јула о. г. број 1428. за посредовање и сходно одређење, т. ј. да и политичне власти обзнане и народу нареде, да своја гробља огради, дрвећем засади и уреди, а тиме да притеку у помоћ и свештенству, како би се горња окружница у потпуној тачности у дјело привела. Висока земаљска Влада за Босну у Херцеговину, захтјеву консисторије на њезину преставку, благоизвољела је удовољити и изаћи на сусрет велецијењеним отписом 17./29. августа 1896. год. број 99.206. I. шљедећега садржаја: „да је Она (висока влада) иошчињеним својим областима уједно наредила, да иарохијалним уредима у случају, ако би исши (т. ј. свештеници)