Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 10

а-х. истг)чшж

Стр. 371

и највећи расадници православне просвјете, од пријеке потребе. У Америци потребити би били манастири; један у источним државама за оне, којн су се сјединили из уније, други за народ V Аљашки на пр. на острву Елаву, гдје почива инок Герман, алеутски просвјетитељ.

Викарни би епископ требао да чим прије узме управу народима иа западу, јер ће садашњи архипастир бити принуђен због прилика прије или послије пренијетп своју катедру на исток у столицу сједињених држава. „Цвркок К^ДОЛ!." С. Д. б.

Крсно име.

У највећој невољи и бједи, У мукама — кроз тол'ко вјекова, Србин оста — као стјена љута, Пепомичан, к'о од челик— кова... Кроз времена уздисаја горких, —• Кад је јунак у оковим' био, Поносито, као Србин прави, Крсну славу вазда је славио. У тамници, тој немилој кући, г Бе ј' јунаку вода до кољена, г Бе пливају гује и јакрепи: Срб се сјећа крснога имена. Прода ноже сребром оковане, Прода са се токе и немке

Све продаде, крсно име слави, Славу слави, — ох, куд веће дике? И кад магла над србом се дигне, Кад му громп загрме впш главе, И кад муња око њега сјева: Срб се сјећа своје крсне славе. * Слави Србин крсну славу своју, Србин слави, — слава му је света! И славиће док му жића траје — На многаја и многаја љета! Бос. Нетровац , .1894. год. Крајишник.

У славу од игум Три године тек Марији, ЈБуцкој шћери нај дивнијој, Најчистијем храму Спаса, И скипији најсветијој. < * Три године теке тјелом, Ал' је духом многољетна, Па Божијем храму тежи, И тамо се креће сретна. * Пуна вјере и љубави, Према творцу васионе, Пи сузе јој ва полазку, Неће очи да проронс. * Јоаким је с Аном прати, И дјевојке другарице, Пријатељи и сродници, Свете нојећ' ту пјесмице.

нресветс Богородице. ана Дионисије Миковића.

Сваки свјећу заждивену, У руци је својој има, А мајка јој света Ана, Гласно рече тад пред свпма * „Пођи чедо! стан и тамјан, Мирисави буди оном, Који Те је на св'јет дао, И управља васионом! Куда нико не улази, Тићеш шћерко, да ми уђегп: Познај тајне, па*се спреми, Да палата Христу будеш !" •Јг И анђели свете пјесме, Нада њима запјевали, Са пјесмама небеснијем, Створитеља прослављали.