Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 74

Б.-Х. ИСТОЧНИК

мораде, и раније поћи, но ипак неко прије а неко | лијепу уепомену на овај српски састанак и евепослије,разиђо смо ее сви, однесавпш сваки са собом | чаност црквену. У Пет.ровг^у, маја 1896. Н.

Из службеника.

Поучно извјешће, како треба, да свештеник и дјакон свршавају службу у св. цркви и приуготовљавају се на вршење св. тајана, особито божанствене литурђије, а како се догађа потеижоЋа и двојба при наглом случају; у кратко је овдје изложено. како Ђе се у томе владати. У благодатном закону Спаеитеља нашега ГоспоДа Бога Исуса Христа, св. црква садржава седам тајана, бива: крштење, миропомазаље, јевхаристију или причешће. покајање, свештенсгво, брак и јелеосвећење. Све се свршавају у св. храму, посвећеномм од јепископа на оиредијељено свасење свих људи. Неке пак тајне од тих могу се у нужди свршавати и на другим мјестима по кућама. Тајна свештенства и јевхаристија, бива ; принашање бескрвне жртве тијела и крви Господа нашега Исуса Христа, нигдје се не врше него само у посвећеном храму, а и не пристоји се, јер је велики гријех. За то нас слиједеће упућује, шта за вршење истих треба : Храм свети, бива црква, гдје се вјерни сабирају, да нриносе хвалу и благодарење Богу, Творцу свега, једном у Тројици; и на молитву, просзјење и очишћење од гријехола. Тај храм треба да буде посве ћен од самога јепископа или V њега послан посвећени антиминс, примивши тај храм посвећење по реду. Свештеник. Овај треба да буде изабрани човјек, частан 1 ), вјешт читању и познавању св. писма и правилни рукоположен од јепископа. Свештене одјеће. Ове треба, да има свештеник по одређеној и Богом преданој уста-

г ) С тога гледишта имало би се највећма пазити; јер кога више народ л>уби и цоштује, као угледна, часна и поштена свс.штеника, који се примјерно влада и као такав свагда може 1асно и отворено очи у очи дизати свој глас против свега, што је штетно у н>еговој пастви. Частан је свештеник дпка пастви. Захваљујући Богу и не заостајемо до анас.

нови: стихар 2 ), јепитрахиљ 3 ). наруквице 4 ), пас 5 ( и фелон 6 ). — Дјакон пак: Сиихар, наруквице и орар 7 ), који носи положен на лијепо раме. Без тога не пристоји се свештенику и дјакону нипошто служити бажанствену литурђију Ако ли се свештеник усудп свршити тајну без тога, ! сам пак смртно гријеши и ради тога биће свргнут са своје части. Остале пак свете тајне, молитве и нјевање у цркви о облачењу свештених одежда, све то мора бити по установи онако. како се види у којем чину. Али за ту свету тајну, у којој се свршава тијело и крв Господа нашега Исуса Христа, прве веома нотребне стварн јесу ове: Рукоположени свештеник од јепископа. Као такав, треба да има тврду вољу и намјеру за извршење тајне тијела и крви Господње, да се оно зеконитим дјеловањем потпуно претвори у битно тијело и крв Исуса Христа. Ствар прилична за ту тајну јест : пет просфора 8 ) квасннјех од чистога брашна пшеничнога -) Стихар (од грчке ријечп СЈТ'.уар(.ОУ) значи доња хал>ина код Римљана кгпјса. а означава непорочност и чи стоћу срца свештеникова, јер је вишии дијелом свијет.^е боје. 3 ) Јепитрахил. (грчки етсстр(%)(У]АС0У)означаваодежду, која се о врату *носи и с приједа спушта. У пренесном смислу овначава вишу савршенију благодат. која је дата све штнику. 4 ) Наруквице се убрајају међу свештеничке одежде јер служе да служитељ њима стегне крајеве доље одежд^ а означавају ужета, којима су биле везане руке Спаситељеве, кад су га водили на суд Пилату. С друге стране напомињу служитељу, да се при свршаввњу св. тајана не ослања на своје силе, него да се преда вол>и Божијој. 5 ) Пас означава силу божанствену, која укрјепљава служитеља при св. служби. 6 ) Фелон (грчмн СреХоУУј^, латински репн1а) значи кабанида или дуга округла риза, а преставља ону кабаницу, коју су војници навукли на Христа, те му се ругали. Осим тога означава одежду иравде, у коју се свештеници морају обући, као служител>и Христови. 7 ) Орар (латински огагшт) дуга уска одежда, коју ђакон носи на лијевом рамену. Означава анђеоска крила. 8 ) Пет просФора уираво требало би, али данас већином је у употреби једна проскура са пет печата, пгго је све исто. Означава пет хљебова, којима је Исус нахранио толико хил>ада л>уди.