Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 78

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 2

Његовој Преузвмшености Мчнистру Вен. пл. Калају учинило је лодворење Његово Високопреосвештенетво наш Митрополит Николај 17. фебруара т. г. са члановима своје конзтторије, наставницима богословског училишта из Рељева, катихетама п мјесним парохијалннм свештенством. Његова Преузвишеноет извољела је благонаклоно примитп Госп: Митрополита и свештенство. Том приликом увидилп смо, да Митрополит наш ужива особито повјерење код високог државног досто јанственика, п то нам улијева наду, ,да он за свој народ, свештепствО и цркву може врло [много учиниту. Одговор 1Бегове Преузвншеноети пун је задовољавајућих страна и томе се само радовати можемо. Светосавске бесједе. 3"редништво „Иеточника" обавијешћено је позивима на светосавске бесједе: у Мостару, Манастиру Гомионици. Бос. Петровцу, Коњицу, Д. Вакуфу, Пљсвљима, Соколцу, Бос. Градишци, Дервенти и Ђугојну , Забаг.е се свукуд држе с поздравним говорима, пјесмама, декламацијама, н>>родним ерпеким играма п нозорпшним комадпма, обично из српске прошлоети. Распуштена општина. Ради велике заиетости која поодавно влада између Мостарског Митрополита Серафима и онамошње српсгсо правосл. црквено школске општине, ' ради све то вишес заплета и непомирлшвости. власт је општпну расиустила н посгавила свога повјереника, који ће с неколицином неутралннх особа руководити с црквеним пословима. Наше даље није да о овоме расправљамо. Мостарски Срби промоћурни су п паметни људи. Није требало да дотле ствар дође.!

Вид Вулети-ћ-Вукасовић, унапрпјеђен је са зваљем надучитаелм у цар. и краљ. женском училишту у Дубровнику. Поштованим читаоцима овога листа, познат је Госп. Вулетић као ваљани сарадник и у онште неуморни српски књижевник п старинар. „Бос. ВиЛа" у своме 3. броЈ - у од ове гоДине, донијела је слику [вегову са животописом од преп. Д. Миковића игумава. — Честитом и врло заслужном мужу, који проносп славу народа свога, Јчеститамо унапређење, са искреном жељом, да нам га Бог поживп много и дуго! Цариградски патријарх, како се отуд јавља, дао је оставку. Из начела правог грчког 'родољубља, није могао нраведним захтјевима правосл. срба у Скопљу удоћољити, па мисли да му је боље и себе жртвовати, него ли дозволити, да се у Скопљу за владику Србнн постави. С друге стране опет тврди се, да би патријарх н попустио, али чланови Синода да неће. Срби у Старој Србији раде на томе, да онамо прогласе независну српску цркву са заснпвањем Срнске Патријаршије. Архимандрит Фирмилијан, повраћен је на ректорско мјесто у Биоградској Богословији. Број срба у Јевропи. По најновијем рачуну, когсу Нијеајци саставили,у Јевропи има 9,695.000 Срба ; по чему излази, да Срби ио броју заузимају осмо мјесто међу европским народима. Христов плашт, У Њемачкој (у Прагу?) с велшсом побожношћу, показуј у св. плашт, с којим се Хрпстос служио. Кажу да ће скоро уз плашт почети поЕсазивати и Христове сапоге, од којих је само постава остала и та је оковаиа у танко злато. Кажу да је тај остатак евстиње (?) даровао фрапачки папин Иунциј манастиру Приму у Трифу.

Књижевне вијеети. „Напредак", недјељни лист за општс и прн- ] „Врач Погађач и , иајвећи српски шаљнви вредне интересе народпе. Нзлази од нове године лист са сликама. Излазн сваког 15. и 30. дана у Вел. Кикинди под уредништвом Емила Пај- | у мјесецу. Цијена 4 фор. годпшње. Претплату дака. Цијева му је 4 фор. годишње. прима уредник и власник листа Сима Лукин „Споменак", илустровани лист за дјецу. ! 'ЗазиК у оагрсбу. 'Урсђује Иван Мартиновић. Пзлазп у Панчеву ј „Голуб", лпст за српску младеж, Уређује сваког 1. у мјесецу на читавом табаку. Годишња | Јован Благојевић. Излази сваког 1. и 15. у мјему је цијена 1 фор. [ сецу. Цијена 2 фор. годишње,