Branič

294

Б Р А Н И Ч.

БРО.Т 8.

ски закони, а у колико је тајна, важе божански закони 1 ). Тиме је иравио разлику нрема оним целима. које човек браком иостиже, а то еу : одржање Феле, друштва и вере. Други богослов, који се није слагао са хришћанским назорима о браку , то је реФорматор Мартин Лутер 2 ). Он је отворено казао да брак није тајна, нити срес-тво за спасење као што је крштење и иричешће, и да црква нема право да одређује брачне препоне, н рчпава иитање о важаости брака^). Разуме се да црква није могла равнодушно иосматрати шнрење оваке науке, којој је она била противна, и да је све чпнила само да јој стане на пут. После богослова, долазе и правницп . који < у критиковалн хришћанск > мишљење о браку. Мећу тим правницима, дслазн на прво &:есто Моптескије. II ак > богословп тврде дч је Бог установпо брак, јер је Адаму дао жену, и тако нераздвојном везом спојио првог човека и жену, Монте.кије не усваја то гледиште вего вели: ,.Природна обвеза, по којој је отап дужаи да пздржава сво ју децу, створила је брак који ноказуј : ко треба ту обвезу да испуни". 4 ). На другом месту вели: измећу свију људских дела, брак је најважапји за друштво , па ~з'а то и треба да буде регулпсан грађапским законима. — Сем услова које вера тражи за важност брака. грађански закони могу захтвевтг још и друге 5 ) Даље : Религпјозним за оинма ие треба регулисати оно, што треба да је регулисано љулскпм закоппма -—јер се ти закони разликују и ио своме пореклу, и по предмету и но природ*/'). Русо. у своме делу о друштвеном уговору , полази са тог гледишта, дај е брак ириватан уговор и да производи така дејства, без којих друштво не би мнгло опстати. Он вели Лаље, ако вера присвојн то право да закључује тај акт, тиме

т ) „Ма1птоптт 111 ^пап^ит ез1 111 оМсшт паћ1гае, 8(аЈиИ:иг јиге па4игаП; т -^иап(пт е§4 111 оДТеЛпт соттип^аНз »ШиНиг јиге стН, тдиап!иш е8(; аасгатеп4ит, »1а(аНиг јиге сН\'то".

А. 8'тзћо11е Т^е тапа^е ст1 е( 1е шагја^е геИ^Јеих. Стр. 8. Лутер је учио правне науке, зл тии поетаче доктор ФилисоФије и као такав стуии у манаетир августинског реда. Доцније збаци калу},ерске ха.т.иве, па се -ожени једном калуђерицом.

3 ) А(1о1С 8сћеиг1. I )1е Ен Ј луш М пп ;* Деа ИгсћПсћеп ЕћеасћНеввип^гесИз. Стр. 13.

*) Моп^еадшеи. Бе 1'ебрп4: <1еа 1019. 1 ј. 23, С ћ. 2.

5 ) 'Гамо Х ј . 2(5. Сћ. 13. в ) Тамо. 1 ј 20. Сћ. 2.