Branič

БРОЈ 3 и 4.

О УСЛОВНОЈ ОСУДИ

СТР.

291

166. — Ну, треба признати, на иротив, карактер преступног затвора казни, која се изриче над младолетником од шеснаест 10дина услед примеие члана 67 и 69. '^ако, као што смо то већ приметили, особени начин извршења овога закона, не мења његову природу; закон га квалификује као затвор. Треба допус.тити да је обухваћен речима члана првогида се може обуставити његово извршење. У случају чл. 69 не може се озбиљно оспоравати питање. 1Гу може се приметити V претпоставци чл. 67 да овај затвор може да буде двадесет година 8 } и да то не предвиђа закон. Ја мислим да је неумесно. задржаваги се на овој тешкоћн: треба се држати квалификације, коју даје сам закон. Ништа не ноказуједа је законодавац од 1891 г. хтео да ограничи одлагање на казне од пет година: без сумње да није мислио на нретпоставку, која насзанима; но то не значи да је хтео да искључи из области условне осуде. У практици било бп апсурдно ако би се одобрило обустављање и у том случају, кад је Злочии толико велики, да повлачи већу осуду од пет година. Но, ово је Фактичко питање, којим се не вређа принцип. Факултативан карактер одлагања довољан је да се нредупреде незгоде система, које би се могле појавити 4 ). 167. — Остаје да се испитаиитање више теоријског него липрактичног ннтереса: да ли се може суспендовати затвор, кад се исти досуђује уз грађанску дегредацију, кад се ова изрпче као главна казна? (чл. 35. каз. зак.). Ја мислим да ово пптање треба решити у негативном смислу: укупан закон показује, да је у истом реч о затвору, као главној казни. У изузетном случају, у коме затвор игра улогу допуњујуће казне, он треба да делн судбину оие казне, уз коју је придан 5 ). § 2. — Новчана казна. 168. — Одлагање се може паредпти, ма колика да је сума нзречене новчане казне. Но, као што сам већ приметно. не може

3 ) Преступни за.твор пије ограничен на време од пет година. јер се у иопрату може удвојити. Може се замисдити хнпотеза, у којој би се оддаган.е теоријски могло нареднти и у случају осуде од десет годнна: узмимо да је неко .шце осуђено за лодититко дедо виже од једне године затвор^. и да у току од пет година изврши преступ за којн 5и се имао казнити затвором : Суд ће моћи да му досуди одлагање, Оаш примењујући казне за поврат (ХосагЛ).

4 ) Ово су решење у оиште пнсци усвојилн, (В. ипак у противном смислу Ирегон).

5 ) Дримећује у осталом да обустава нема свој га180п с!' е(ге, кадјезакон ч^акудтативан, а тада, кад је обавезан. т. ј. кад је осуђени страна.ц, сам циљ ове одредбе не донушта да се мисди на оддагање.