Branič

број 10-12.

књижевни првглед

отр . 973.

с тога, потребно је врло много метода, што писцу изгледа да баш није увек најјача страна. Но то су све више мање технички недостатци, који нас не могу спречити да одамо хвалу и многим добрим својствима пишчевим. Што би му се још могло замерити, то је што се мало и сувише еФасира. То се опажа одмах на првим странама ове књиге, која почиње са једним цитатом из Гроцијуса. Ми ову књигу усрдно препоручујемо нашим читаоцима, и желимо да на њој не остане, како се то у нас на жалост и сувише често дешава. Др. в. м.

Промен а у уредништву. Познати часопис »ХеЉсћпЛ 1иг т1;егпаЈшпа1е8 У1гаГ- ипс! РгтЦтесћ!;," који се сматра као најбољи повремени спис у немачкој литератури у струци међународнога приватног и кривичног права, смрћу досадашњега уредника г. Воећт-а, судије у Касационом Суду у Минхену, добио је новог уредника. То је проФесор права у Кле1-у, Бг. Метауег. Репутац1 *ја коју г. №етауег ужива у научном свету даје нам јемства да ће се овај часопис одржати на висини на коју га је пок. Воећт својим мудрим уређивањем уздигао.

Крајем 1900 године основано је у С офији „С офпско Правничко Друштво.« Оно броји 90 чланова. Управа се конституисала овако: А. Каблешков, председник; Др. Нинков, потпредседник и С. Вобчев; Др. Зубов, секретар; А. Милинов, благајник; Н. Ников, библиотекар. Чланови: Др. А. Радев, А. Лудскомов, Т. Тодоров, Г. Згурев, Др. Табуренов и Др. Фаденхехт. У редакциони одбор ушли су: Н. Ников, Др. Зубов и Др. Фаденхехт. Ово друштво покренуло је и свој орган: „Часопис Прав ничког Друштва у С офији , 8 од кога је изашла прва свеска за месец септембар 1901 год., са овом садржином: „Задатак овог часописа, од уредништва; О непомичности и независности судија, од Никова; Има ли потребе да се код нас устроји трговачки суд, од Н. Д. Селвет; О члану 213. казненог закона, од А. Вакаренски. Судска практика. Критика. Правничко Друштво у Софији . Иаредбе. Разно. Књижевне вести. Белешке.® Ми смо од поменутог уредништва добили овај први угледни број, чију садржину изнесосмо. Нама је веома мило што можемо да забележимо ову новину у нашега братског бугарског народа. Ми смо уверени да ће овај