Branič

Број 5.

„Б Р А Н И Ч"

Ограна 99

Новела закону о адвокатском реду у Чехословачкој Јануара ове године објављен је пројект закона о изменама и допунама чехословачког закона о адвокатима од 31. јануара .1922. Новела садржи, у главноме, измене.и допуне коЈе се тичу образовања и припреме адвокатских кандидата. Закон од 1922. год. увео је за адвокатске кандидате петогодашњу припремну праксу искључиво код адвоката, а укинуо је праксу у суду. С обзиром на многострукост законодавства последњих година и на потребу интензивнијег образовања адвокатског подмлатка, новела од јануара 1927. предвиђа шестогодашњу припремну праксу у правничкој служби: пет година код адвоката, шест месеци у суду,

а осталих шест месеца или у суду, или код државног заступништва или код какве државне управне власти. Од петогодишње праксе код адвоката, две морају бити после положенога адвокатског испита. Пракса у суду, као што се види, опет је облигаторно уведена, и она мора претходити адвокатском испиту. За пуштање на адвокатски испит потребне су две погодбе: докторат из правних наука и припремна пракса од две године и шест месеци. Овлашћење да адвокатски кандидати могу бити супститути адвоката код којих су у пракси, учињено је зависиим од полагања адвокатског испита. — Све те измене и допуне, као што се види, имају за циљ да се подмладак што боље образује и што темељније припреми за тежак адвокатски позив. д. С. п.

ПРАВНА БИБЛИОГРАФИЈА

Закон о таксама са свима правилницима и свима њиховим изменама и допунама и објашњењима Генералне Дирекције Посредних Пореза, Државног Савета, Касационог Суда и другим, од Жив. Ст. Девечерског. Београд, 1927. стр. 585. Цена 130 дин. Издање књижаре Геце Кона. Приказ ове корисне књиге изостао је за идући број . због нагомиланости материјала. Мога! 1 с!оћп оМсај1 { г1орогаћа ргауа и §гаЈјапбкот 2акошки. 8{исПје \г к о г р ог а 11V п о ?

с ј V 11 п о § ргауа. о<3 Бг. Ра\'1а Каб1оусапа. 2а§гећ, 1927. 8*г. 94. ' О застарелости у грађанском праву, са предговором професора Живојина М. Перића, од Ог. Арсена М. Чубинског. Београд, 1927. стр. 158. Дигиева правна теорија од Бг. Чеде Марковића, Београд, 1926. (прештампано из Књижевног Севера). Наследно Обичајно Право у Црној Гори од Божидара С. Томовића. Београд, 1926. стр. 118. 1Ј .Ј.

л БЕЛЕШКЕ

Закон о адвокатима усвојен у Законодавном Одбору. Уредништво „Бранич"-а и Управа Адвокатског Удружења извештавају адвокате, да је предлог закона о адвокатима усвојен у Законодавном Одбору, поштога је претходноусвојила секција тог одбора, као што је већ раније објављено у Бранич"-у. Првобитни предлог незнатно је измењен. Коначно усвајање овог законског предлога зависиће од тога када ће Народна Скупштина продужити рад, односно од становишта новог Народног Представништва према том предлогу, за случај да дође до нових избора. Г. Слободан Јовановић, доктор права ћопопб саиба. Загребачки Универзитет, ценећи дугого-

дишњи плодан научни рад нашег еминентног професора права, г. Слободана Јовановића, изабрао га је за доктора права ћопог/з саиза. Ово заслужено одликовање г. Јовановића, који не представља само један велики правнички ауторитет у нашој Отаџбини, већ и једно име светскога гласа, примљено је у целој нашо\ земља са дубоким и искреним сампатмјама. Тиме се одало заслужено признање његовом астрајном и беспристрасном научном раду. Промоција г. Јовановића извршена је на свечан начин на Загребачком Универзитету 20. маја о. г. у присуству представнака науке, државнах власти и велаког броја грађанства. Академију Наука и Београдски Универзитет представљао је декан овдашњег правног факултета г. Ог. Тома Живановић.