Branič

Страна 160

„Б Р А Н И Ч

Број 4

бедности, приватно правним потраживањима, трошковима поступка и олакшицама при издржавању казне — § 332. од. I. Као што се види непотпуним призивом може се пресуда нападати у много ужем обиму по потпуним призивом. Специјални суд као призивни по непотпуном призиву не мора по службеној дужности водити рачуна ни о једној повреди закона. И поступак је по овом призиву у неколико другојачији.

Поставља се питање, да ли се може изјавити непотпуни призив или ревизија због одлуке суда о кривици? јасније речено, да ли се апелациони или касациони суд расматрајући пресуду окружног суда као зборног могу упуштати у оцењивање тога, да ли је окружни суд правилно оценио чињенице утврђене током поступка, које служе као доказ постојању или непостојању кривичног дела и о кривичној одговорности или невиности оптуженика? Једном речи, да ли слободно судиско уверење код пресуда окружног суда као зборног подлежи контроли апелационог односно касационог суда. Видели смо, да слободно судиско уверење судије појединца подлежи контроли окружног односно апелационог суда. § 392. т. 2. изрично каже, да се потпуни призив може изјавити: „због одлуке суда о кривици (о доказу чињеница)". У прописима пак §§ 332. и 335. који говоре о основима за изјаву призива (непотпуног) и ревизије, нигде није споменута одлука суда о кривици као основ или разлог за изјаву непотпуног призивг или ревизије. Ни остали прописи о призиву (непотпуни) и ревизији не спомињу одлуку суда о кривици, изузев §§ 354. и 355. о којима ће бити реч у своје време код ревизије. Значи дакле апелациони суд ниуком случају, а касациони суд по правилу, не могу по закону контролисати слободно уверење судија окружног суда када суде у колегијуму.

Непотпуни призив задржава извршење казне само тада, ако је изјављен противу одлуке суда о казни (не и о мерама безбедности и осталом) — § 333. од. 3.

У закону није изрично речено ко оцењује благовременост непотпуног призива. С обзиром на став: ,,Пошто је призив благовремено изјављен доставиће се жалиоцу..." § 333. од. I. може се сматрати оправданим гледиште, да благовременост овде оцењује окружни суд. јер само по благовременој изјави непотпуног призива доставља се жалиоцу препис пресуде ради