Branič

Број 4

Б Р А Н И Ч

Страна 201

зад, где је аналогија за такво поступање? Може ли нижи суд у моменту дослеђења доносити ма какву одлуку по главној ствари? А исправка ће често захтевати баш такву одлуку.

Ако и парничари и виши суд не предузму инициативу за исправку погрешне пресуде, или ако парничари захтевају исправку у моменту кад им је инициатива угашена, пресуда ће отићи на извршење онаква каква је. Наиђе ли извршна власт приликом извршења на толику нејасност и неопредељеност пресуде, да је извршење немогуће, биће стављена у покрег њена инициатива. Ова инициатива је више изазвана нуждом него жељом извршне власти за исправком. Све док не наступи сметња извршења инициативе нема. Што се тиче поступка код извршне власти при овим исправкама он је сасвим једноставан. Извршна власт има да упути погрешну пресуду надлежном суду са ознаком шта је сметња њеном извршењу. Сем тог пошиљаја и указивања погрешке извршна власт нема више никаквога удела при исправци. Даљи рад остављен је суду, који има да поступа на начин, који нам је познат. Кад се изврши исправка по поступку, који је наведен у § 335, повратиће предмет оној власти, која има да сг.роведе извршење. § 335а Законика о поступку судском у грађанским парницама говори само о пресуди. О решењу у њему нема ни помена. Да ли је закон то пропустио омашком или из жеље да искључи исправку решења по инициативи извршне власти? Ово последње је искључено, јер закон није имао разлога за такво поступање. Зашто би он то забранио само овде, кад је допустио ту исправку и код прве и друге инициативе, које су, нарочито прва, много јаче од ове последње. Кад се узме у обзир да је § 335а новијег датума — допуна од 19 априла 1885. год. — онда је донекле разумљиво, да је могло доћи до ове омашке. Управо то и није омашка. Баш да закон у сва три прописа није поменуо решење, ипак би исправка решења била допуштена. Аналогија — § 2 Законика о поступку судском у грађанским парницама — би то дозволила, јер закон то није изрично забранио.

Закон је, као што се види, код ових одредаба јасан. Ипак при примени ових прописа има доста грешака. Не помаже дакле сва јасност закона ако је примена истог погрешна. Закон је мртво слово на хартији, а власти, нарочито судска, врше његову примену. Од правилности те ппимене зависи }

III.

Исправка по иниииативк извршне власти