Branič

САОПШТЕЊЕ

485

Захтев да се шаљу Комори законски иредлози.

Адвокатска Комора Бр. 2390, — 20 новембра 1935 год. Београд. Госиодину Министру Правде. По § 44 сл. ј) у вези § 47 Зак. о адвокатима, Адвокатске Коморе су овлашћене и дужне да иодносе Господину Министру претставке, мишљења и предлоге, који се тичу адвокатуре, управе и правосуђа. Да би ово могле чинити Коморама је, поред осталога, неопходно потребно да на време добијају све пројекте нових Закона и Уредаба, односно пројекте за измене и допуне истих. Досада Коморе ове пројекте нису уредно добијале, па је ов.ој Комори част умолити Господина Министра за наређење подручним оргааима да Коморама, као и Савезу Комора, редовнЈ шаљу поменуте пројекте. Осим тога, Комори је част умолити Господина Министра за дејство у Министарском Савету, да се Коморама и Савезу Комора шаљу пројекти израђени и у осталим Министарствима.

Захтев да се Комора обавештава о предузетим кривичним иостуиањима иротиву адвоката. Адвокатска Комора Бр. 2391, — 20 новембра 1935 год. Београд.

По § 74 Зак. о адвокатича кривични судови дужни су да саопштавају дис-циплинском већу Адвокатске Коморе ако се против адвоката или адвокатског приправника поведе кривична истрага, подигне оптужба или ако се стави у притвор. Како се дешавало, — а и данас се дешава, — да се кривични судови не придржавају у свему прописа § 74 пом. Закона, то Комора, односно њено дисдиплинско веће, није увек у стању да врши своју дисциплинску власт над члановима где и кад то затреба, од чега, у првом реду, јако трпи углед адвокатуре. Комора стоји на гледишту да свака неисправност у адвокатури мора најбржим начином бити испитана и пресуђена уз евентуално предузимање превентивних дисциплинских мера, које су у Закону о адвокатима прописане. Један од главних задатака Адвокатске Коморе је подизање угледа адвокакатуре и спречавање сваке неисправности, која баца ружну сенку на адвокатуру у једиој, готово по правилу, уопштавајућој форми. Овај задатак је за ову Комору још тежи због менталитета и схватања наше средине, па се не би смело толерирати, да јој рад на постизавању свога задатка коче институције, којима такођер треба да је стало до високог угледа адвокатуре, и које су, што је главно, позитивним законским прописом позване да Комору у томе помажу. Комора моли ГоспоДина Министра да изволи издати распис свима кривичним судовима на територији Београдског Апелационог Суда, а ако се покаже потребним, и на теркторији целе државе, да тачно и на време поступају по пропису § 74 Зак. о адвокатима.

Заштита адвокатског реда у иројекту новог закона о судијама. Адвокатска Комора, Бр. 2479, — 29 новембра 1935 год. — Београд. Госиодину Министру Правде. Адвокатска Комора у Београду обавештена је, да је у Министарству правде приступљено изради пројекта новога закона о судијама, и да у комисији постоЈе извесна гледишта о томе, да постављање адвоката за судије треба регулисати на други начин, него што је то регулисано данашњим законима о судијама редовних судова и о чиновницима. По данашњим законима, на име, за пријем адвоката на звања судијска и држ. тужилаца важе одредбе закона о судијама и закона о

Секретар, Драгомир Ивковић.

Претседник, Владимир Св. Симић.

Госиодину Министру Правде.

Секретар, Драгомир Ивковпћ.

Претседник, Владилшр Св. Симић.