Branič

146

П Р И К А 3 И

Седница од 3. марта 1937. године. Донете су следеће одлуке које се могу објављивати: Уписан је у именик адвоката Миливоје Стевановић у Београду. Избрисан је из именика адвоката Др. Христифор Петровић под 19. I. 1937. услед смрти, а за преузиматеља канцеларије одређен Стојан Нешић, адв. из Београда. Уписан је у именик адв. приправника: Исидор Марковић код Драгутина Лазовића, адв. у Чачку. Одобрен је прелаз Ику Ј. Левиу, адв. приправнику из Београда од Моше Алкалаја код Др. Хајима Алкалаја, адв. у Београду. Одређује се накнадно Александар Вучићевић, адв. из Београда за преузиматеља канцеларије Др. Гојка Никетића, бив. адв. из Београда.

Седница од 10. марта 1937. године. Донете су следеће одлуке које се могу објављивати: Одобрено је преселење адв. Наркису Брицком из Сврљига у Алексинац, а за преузиматеља канцеларије одређен је Момчило Жанић, адв. из Књажевца. Уписани су у именик адв. приправника: Моис Катан код Михаила Кречковића, адв. у Београду, Светозар Марјановић код Милутина Јеремића, адв. у Београду; Градимир Цветковић код Живка Живковића, адв. у Београду; и Славко Ковачевић код Александра Алексијевића, адв. у Београду. Одобрен је прелаз адв. приправнику Тихомиру Миленковићу од Косте Тимотијевића код Божидара Ћировића, адв. у Београду. Избрисан је из именика адв. приправник Милан Миџор под 1. XI. 1936. год. због ступања у државну службу.

ПРИКА355 Ог. Матија Бепић: Збирка канонеких прописа о браку. Југословенска штампа Д. Д. Загреб 1937. стр. 468. Издање пишчево (латинвцом). Данас су врло ретки добри познаваоци канонског права. Један од тих можемо слободно рећи најболзИ познаваоц јест наш знанац г. Ог, Машија Белиђ адвокат у Ђакову и хонорарни универзитетски наставник у Загребу. Знамо га не само као члана адвокатске коморе у Загребу са седница и скупштина Савеза свих Комора, већ и са правничких конгреса, где је узимао учешћа као конферансијер и референт специјално по питањима из области брачног права. Ових дана изишла је из штампе „Збирка канонских прописа о браку", коју је Ог. Белић сабрао, превео и уредио. Збгрка садржаје важне и актуелне прописе за које он добро у претговору каже, да нису били до данас пристудачни правним круговима. У збирку је сложио г. Белић уз Остало материјално и процесуално брачно право кодекса канонског права из год. 1917, а додао је прописе о брачном праву из разних конкордата, чији прописи још данас вреде у нашој држави. При крају донеО је чл. XXXII ново закљученог југословенског конкордата кош ради о браку. Добро је учинио г. Ог. Белић што је при преводу са латинског језика више пазио како сам каже на то, да буде мисао закона истакнута, него да буде текст строго дословце преведен.Како по питањима брака држављана католичке вероисповести и За правно подручје Срби]е важи материјално и нроцеоуално канонско брачно право, то је и у интересу адвоката са тог подручја, да се упознаду са односним канонским прогшсима, како би могли саветима и заступањем да послуже својим странкама, које ће се на њих да обраћају. Препоручамо ову књигу свим адвокатвма. Др. Иван Рибар

адвокат.