Branič

ИЗ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ

145

заступници пословно неспособних лица, која самостално, без садејства, других, не могу преузети парвичне радње, јер немају своју физичку вољу. А ове заступнике, као и сваку парничну страну мора заступати адвокат у спору, ако је такво заступање по закону обавезно. „Позивање 'тужиоца на § 128. тач. 3 грпп. такође је неумесно, јер Окружни уред за осигурање радника ннје државна установа (ерар) нити претставља какву задужбину Гјавну закладу), већ је то јавна установа заснована на начелу самоуправе (§ 143. зак. о осиг. рад.) која има за циљ спровођење социјалног осигурања једног одређеног круга људи-радника. Па како у закону о осигурању радника нема нарочитог прописа, који би овлашћивао окружни Уред за осигурање радника, да његови правни претставници (претседник и равнатељ из § 149. зак. о осиг. радника) могу самостално заступати њега и у грађанским парницама, где је прописано обавезно заступање адвоката, то је погрешно позивање тужиоца на чл. 4. тач. 1. уводног закона за зак. о грађ. парн. пост. Ово право не може се засновати ни на чл. 8. тач. 2. истог уводног закона, а са истих разлога. „Најзад, позивање тужиоца на једну ранију одлуку овога суда — (Рек-495|35) неумесно је, јер одлуке судске не престављају закон (§ 9. и § 11. грађ. зак.) већ само тумачење закона од случаја до случаја, те како ова одлука ннје донета у овоме спору, она по § 605. грпп. није ни обавезна. „Зато је Касациони суд донео одлуку као у диспозитиву, наређујући тужиоцу да прибави потпис адвоката на изјављеној ревизији, да не би Касацони суд са њом поступио по § 607. у в. § 565. грпп." Иван Д. Петковић секретар Касационог суда у Београду.

ИЗ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ Седница од 10. фебруара 1937. године. Донете су следеће одлуке које се могу објављивати: Уписани су у именик адвоката: Др. Ђорђе Миликић, Надежда Вукадиновић и Раде Старовић у Београду. Уписани су у именик адв. приправника: Славко Петровић и Тодор Плановић код Драгутина Лазовића у Чачку; Војислав Матић кодГвоздена Џелатовића у Јагодини; Велибор Поповић код Милоша Марчића у Лозници; Владислав Ђурђевић код Љубомира 'Грандафиловића у Београду; Јеврем Јовановић код Др. Драгића Јоксимовића у Београду; Љубиша Поповић код Ђорђа Ст. Ћирића у Београду; Велимир Штављанин код Павла Тодоровића у Београду. Одобрен је прелаз адв. приправницима: Николи Џангу од Ранка Ђурића код Владимира Закића; Славку Црнојачком од Фрање Галијана код Живка Живковића; Николи Попозићу од Боре Л. Поповића код Милана Костића — сви у Београду. Избрисани из именика адв. приправника : Драгишз Јеремић под 28. I. 1937 год. и Милан Ратковић под 5. 1. 1937. — због ступања у државну службу.

Седница од 17. фебруара 1937. године. Донете су следеће одлуке које се могу објављивати: Уписани су у именик адв. приправника: Миодраг Петровић код Моше Алкалаја адвоката у Београду. Миодраг Поповић код Живојина Петронијевића, адв. у Г. Милановцу; Рудолф Зорц код Др. Винка Зорца у Београду ; Димитрије Николић код Фрање Галијана, адв. у Београду.

Седница од 24. фебруара 1937. године, Донете су следеће одлуке које се могу објављивати: Уписани су у именик адв. приправника: Радивоје Бошковић код Радоваиа Никодијевића, адв. у Београду; Божидар Кузмановић код Драгомира Ивковића адв. у Београду; Здравко Здравковић код Алексе Луковића, адв. у Неготину. Одобрен је прелаз Сави Ракином адв. приправнику из Београда од Милана Грубића код Др. Адама Барте, адв. у Београду.