Branič

254

„Б Р А Н И Ч"

тиме шго је Скопље и^абрано као место овогодишње скупштине и седишта Савеза. Адвокати из Скопља умеће то да цене, а Скопље као негдашњи центар Српске длкаке а садаш ћи ценгар Ј/жне Собије заслужује ту пажњу. Зггич је се прешчо ча реферат г. Милчна Живадиновића о заступању страна-<а по новом 1рчђчнском парничном поступку и уводном закону за гр. п. п. од сгране лица која не припадају реду адвоката, па су његови закључци и пред. лози једи)гласно пр(хваћен1. Онај реферат. као и реферати г. г. Др. Видана О. Благојев^ћа и Ј.р Рг 10ја Вукчевића објављени су у Браничу за мај 1937., јер ни.-у прочитани, као што нису прочигани ни остали реферзти Адвокатске комо,>е у Спли^у у Новом Саду и Загребу, па ће бит 1 штампани у другим часописима, |ер то није могло биги због инцидента насталог на Скупшгини услед то! а шго )е Управа п >лиције V Скопљу послала једнога свога органа да присусгв^је Скупшгини, и ако се Скупшгина одржава на основу Закона о адвокатима, као усганова признчта законом, а не на оснозу Закона о збор >вима и удружењима. За седам година, за које време Савез Адвокатских комора држи своје годишње Скупштине, ово је први пут да Скупштини присуствује орган Управне вла ти. До сада наше Скупнпине почаствовали су присуством највиши носиоци судске власти, тако ла је због тога овај преседан нарочито тешко пао адвокатима, који не желе да се више понови. Скупштина је једногласно одлучила да прекине рад, па је упутила протестне телеграме Мини тру правде и Председнику Краљевске владе као Претседнику Конгреса прлвника, с тим да ако се не да задовољење адвокатском реду, да ће се сви адвокати повући из Конгреса правника и из осталих правничких удружења и друштава.

На оаржаном банкету, ран: ји претседник г. Др. Андријашевић, садашњи председник г. Јанковић и ночоизабрати секретар г. Др. Благојевић истакли су знччај Скопља за нашу државу, а наточито претседник г. Јанковић рељефно је изложио у чему је зн*ча| ослобођења Јужне Србије, која слави ове године двадесетпегогодишњиц\ , по ризв >јтње правне свести, при чему су адвокати имали великог удела пружај > ћи нду своје стручне савете и судовима своју стручну по «оћ. Истога дана 16 м .ч ;а 1 1, .57. год. делегати су посетили манастир Матку и видели значајне радове на ,.ец Трески која ће давати Скопљу електричну енергију. Срдачно испраћени од својих колега из Скопљанске адвокатске комбре, у прагњи копљанских адвоката г. г. Бранка Аћимовића и Стевана Тривунца секретара Савеза комора, највећи број адвокчта утоку 17. и 18. маја 1937. год. направио је излет по на|лепшчм крајевича Јужне Србије, посетивши том приликом Тетово, Гост»вар, Маврово, манастир Св. Јована Глигорскгг, Стругу, Охрид, манастир Св. Н |ума на Охриду, Ресан, Преспанско Језеро, Битољ, Прилеп, Велес, са повриком Скопљу, поневши ванредне успомене из ове наше колевке и расадника културе. Идућа Скушнтина Савеза Адвокатских комора одржаће се у месту које пословни одбор одреди. На овогоаишњој Скупштини биле су заступљене све Адвокатске коморе преко својих делегата изузичајући Сплитску Адвокатску комору коју је заступала Адвокатска комора у ЈБубљани. Учешће а.шоката на ово) Скупштини било је знатно тако, да је и овога пута Савез Адвок^тских комора, као највиши адвокатски форум, афирмирао своју животну снагу, за добро свих адвоката и наше државе.

Осми Конгрес правника Краљевине Југославије. — Стални одбор Конгрес^ праиника састао с. у Београду краје*м априла, и донео одлуку да се овогодишњи Конгрес одржи у Новом Саду у дане 3, 4 и 5 октобра као што је то у прошлом броју Бранича објављено. Од преко шездесет предложених тема, конгресни одбор одабрао је шест актуелних пр блема, који ће се расправљати на Новосадском састанку За секретара и благајника конгреса изабран је г д-р Илија Пржић, универзитетски доцент, а за његовог заменика г. Александар Вучићевић, адвокат из Бе града. Пошто су одређене теме, три правничка удружења у Београду, Загребу и Љубљани предложили су р^ференте по истима. Теме и референти с ови: