Branič

ИЗ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ

139

Милану Живадиновићу, који реферише о посети Министру правде са делегатима осталих комора. Том приликом, вели .министар правде прихватио је: 1) да се Коморама шаљу сви пројекти Закона и Уредаба на мишљење, и да у вези са тим, министар правде дејствује, да се Коморама шаљу пројекти и оних Закона и Уредаба који спадају у ресор других мнистарства. У вези са овим, да се заузме, да се Коморама хитно достави пројекат за измену Закона о радњама, а у будуће да овако поступи чим сазна да ће неки закон бити мењан или допуњаван; 2) да се у законодавни одбор при министарству правде уведу и адвокати (2 до 3), који би због свога искуства били од несумњиве користи при изради законских пројеката. Даље је од Господина министра тражено, да уложи свој ауторитет, како у финансијски закон не би ушао какав амандман на штету адв. реда, у толико пре, што загребачка Комора има сазнање, да се један народни посланик и јавни бележник спремао да предложи нешто на штету адвоката а у корист јавних бележника. Г. министар је обећао пуну своју потпору код овога питања. Осим овога тражено је од Господина министра: 1) да се заузме за подизање нових зграда за судове у местима где су те зграде постале неподобне за смештај судова; и 2) да се путем закона реши, да државни чиновници, који су стављени у пензију, немају пензију за време док су уписани у именику адвоката. Г. министар одговорио је да за повољно решење ова два питања данас нема могућности. Седница од 2. фебруара 1938. године. По питању реорганизације часописа Бранича после подуже дискусије усвојене су у начелу примедбе ужег Одбора, с тим да редакциони одбор Бранича води рачуна о сугестијама у овом предлогу и да Бранич прилагоди истима.

По питању нензионог осигурања адв. приправника у вези са пензионим осигурањем приватних чиновника, констатовано је, да су адв. приправници од овог осигурања у Закону изрично изузети.

Члан Одбора Др. Радоје Вукчевић реферише о своме додиру са адв. приправницима,, који су му изјавили, како су чули, да је Комора противна смањењу њиховог приправничког стажа. Тим поводом констатовано је, да се Одбор коморе никад није изјашњавао против смањења приправничког стажа, с напоменом, да у Савезу Комора мишљења о овом питању нису једнака.

Уписан је у именик адвоката Живко Каралазић са седиштем у Београду. Уписан је у именик адв. приправника Радомир Михаиловић на вежби код Бранислава Миленковића, адв. у Београду са почетком вежбе од 29. јануара 1938. год., с тим, да плати уписнину. По молби Абела Мартинчића за упис у именик адв. приправника, решено је, да се доношење одлуке одложи док не поднесе доказ да је постао држављанин Краљевине Југославије.

Претседник Симић саопштава да је примио акт Савеза Комора којим Савез извештава, да ће се скупштина Савеза одржати 29. маја 1938. године у Дубровнику, па је тим поводом решено, да се за ову скупштину не пред лажу никакви нови реферати, већ да се понове реферати Др. Видана Благојевића и Др. Радоја Вукчевића од прошле године, пошто по истима на прошлогодишњој скупштини услед прекида рада није донета никаква одлуке. Седница од 16. фебруара 1938. год. Уписани су у именик адвоката са седиштем у Београду: Стојановић Слободан и Миливојевић Милић. Одобрено је пресељење адв. Милану Трифуновићу из Крушевца у Ражањ.