Branič

ИЗ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ

549

родаван извештај лекарске комисије од 25. јула 1938. год. Бр. 5971 по коме се молилац Н. С. у душевиом погледу има сматрати потпуно здравим и способним за вршење правних послова за себе и трећа лица. * По обавезним примедбама Касационог суда Комор.а је Н. С. уписала у именик адвоката са седиштем у Београду. Р. С.

■133 АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ Примена паушалног стаба адбокатс&е тарифе Адвокатска комора из Сплита поводом примене паушалног става адвокатске тарифе обратила се Апеладионом суду у Сплиту и овај је свим подређеним му судовима издао ово упуство: „Ово претсједништво сматра да је правно становиште изнешено у предњој преставци у складу са одредбом Правилника. Чл. 15 ст. 1 Правилника одређује да адвокату припада награда по паушалном ставу умјесто награде за све послове по Т. бр. 4—8, 10, 11, и чл. 21 Правилника и у исто вријеме као накнада за све поштанске пристојбе за писма у нашој земљи. Према томе, за опомене, позиве, саопћења и сва друга писма (Т. бр. 4 и 5) припада адвокату награда по паушалном ставу, но по одредби чл. 25 ст. 1 Правилника у ту су паушалну награду урачунати и адвокатови издаци за поштанске пристојбе за такова писма у нашој земљи. (Јер Правилник и не нормира него адвокатске послове, адвокатове награде и адвокатове издатке). Из овога слиједи да су паушалним ставом обухваћени адвокатова награда за писма и његови издаци за поштанске пристојбе за та писма у нашој земљи. Ако се, стога, не ради о поштанским пристојбинама за а двокатска писма у овоземству, издатке треба у сваком случају посебно зарачунати и одобрити. Дакле, поштанске пристојбе које плати адвокат или странка за судске пошиљке имају се при одмерењу трошка посебно зарачунати и одобрити. Такови издаци нису паушализирани чланом 25 ст. 1 Правилника. Предње се мишљење доставља ради знања свим Окружним судовима и њиховим претсједништвима и свим среским судовима".

Записници седнина Одбора коморе Седница од 26. октобра 1938. године. Одобрене су пресидијелне одлуке о упису: Јанаћковића Косте у именик адвоката са седиштем у Аранђеловцу и Грола Др. Војислава у именик адв. приправника на вежби код адв. Трипка Жугића у Београду са почетком вежбе од 15. октобра 1938. год. Уписани су у именик адвоката: Бек Др. Арпад са седиштем у Београду и Албала Др. Јаков са седиштем у Београду. Примљено је знању, да ће адв. Кунтић Алба из Београда осуствовати дуже од три месеца и да ће га замењивати адв. Тупањанин Васо из Београда. Одобрен је прелаз адв. приправнику Петровићу Петру од адв. Вељка Николића у канцеларију адв. Јована Тодоровића из Зајечара, с тим, да се