Branič

БЕЛЕШКЕ

119

скупштини донет један Правилник који је у потпуној несагласности са Правилима пензионог фоеда, која Правила претстављају основни закон за фонд. Тако Правила предвиђају у своме § 56 оснивање Потпорног фонда, ради помагања адвоката у случају неенособности за вршење позива, скупштина је међутим донела Правилник по коме се за уживање потпоре уопште не поставља никакав услов („стварна потреба" тешко се може утврдити), па ни услов да је адвокат неспособан за вршење позива. Поред тога, овим Правилником је предвиђено да ће се из фонда моћи давати потпора и деци умрлог адвоката, што све преставља јасно гажење Правила пензионог фонда. Приликом кратког образложења Управа фонда истицала је тешко материјално стање деце умрлих колега, који су погођени смањеном стопом дечје ренте. Ми сви разумемо и осећамо за децу умрлих колега, али сматрамо да се за сваку промену правила, па и за ову, морало ићи редовним путем. Када се већ сматра да је дечја рента недовољна, да децу треба помоћи и да за то има средстава, онда се морало поћи изменама Правила пензионог фонда, а не околишним путем, односно путем негирања сопствених Правила. Што је главно, судећи по расположивој суми од свега 30.000.динара, срества су тако незнатна да ће ова сума за час отићи. (Само не знамо ко ће пре до ње доћи, да ли деца умрлих колега, или адвокати који докажу „стварну потребу" за потпору). И онда када се појави онај случај, ради чега је Потпорни фонд имао бити основан тј. неспособност адвоката за вршење позива, у фонду за тај случај неће бити више пара. 1 Доносећи овакав Правилник, по нашем мишљењу, скупштина је учинила грешку, јер је (1) погазила Правила пензионог фонда; и (2) повредила је оснозне принципе фонда, међу којима принцип да фонд познаје само старосну, удовичку и дечју ренту (инвалидска је укинута и требало је да буде донекле замењена Потпорним фондом), затим принцип једнакости међу члановима и њиховом децом код једнаке категорије улога и т. д.

За помоћ колегама и њиховим породицама, када су у материјалној невољи, постоји Добротворни фонд адвокатске коморе, који у границама својих могућности и стању молиоца, а сходно постоје'ћем Правилнику, одобрава по молбама потпоре. Пензиони фонд није надлежан за ову врсту помоћи, нити то одговара његовом устројству. * Скупштина је завршена избором 26 часника, за које је гласало 34 присутних чланова Потпорног фонда, међу којима се нису налазили сви изабрани. М. Ж. Живадииовић

Међународни савез адвоката. Румунски часопис „1.п (пћипе скз Ауоса'8" који је у исто време и полузванични орган Међународног савеза адвоката ,доноси у свом двоброју од јануара и фебруара ове године текст писма упућеног од стране г. Жана Аплтона адвоката из Париза и почасног претседника Међународног савеза адвоката, члановима овог Савеза поводо.м данашњег стања у свету, које је утицало да и Савез за иззесно време обустави свој рад. Због његове интересантности, доносимо у целини текст овог писма: Драге колеге, Надао сам се, у почетку прошле године, да ћу почетком ове године, моћи да Вам упутим своје жеље, ослобођене жалости и брига. Људске страсти, а нарочито амбиција извесних људи, спречили су то. Упућујући овде своје жеље за срећу и мир свим члановима Комора, а нарочито онима који су братски сједињени у Међународном савезу адвоката, дубоко жалим што то чиним сред звекета оружја и суза десеткованих породица. Сред свих тих жалости, дужност ми је да Вас потсетим да Правица надживљава људске кавге. Не треба да заборавимо да је велики филозоф Анри Бергсон написао: „Морална снага народа, као и појединаца, одржава се само извесним идеалом који је изнад њих самих, који је јачи од њих и на који се чврсто ослањају онда кад осећају да им храброст попушта".