Brastvo

„Кад би срећа на мене гледала, „Моме би: га двору дотерала. „Дала би му пола Бела града, „Дала би му моје лице бело, „Дала би му моје очи црне, „Дала би му моје косе вране, „Дала би му и срце и душу! „Нек: ме љуби, док му срце жуди, „Нек: ме грли, кад год се пробуди. „Дођи Јово, убили те јади! „Сустигле те девојачке клетве!

Из Нишевачког Поморавља.

Сем ових момачких песама, које се певају у групи, чуо сам више пута на седељкама по где кога момка да пева уз гусле. Ово нарочито бива онда, кад је мало мушкога друштва, те се не могу да певају друге песме. Ово бива чешће у Тимочкој Крајини и Алексиначком Поморављу, у другим крајевима Источне Србије већ је ређа појава.

У овој прилици гуслар најрадије пева песме, са љубавном садржином, и оне где се прича о удадби и о женидби наших јунака. Нарочито се радо опевају славна дела: Краљевића Марка, Обилић Милоша, Хајдук Вељка и Сибињанин Јанка. У тимочкој Крајини радо се у песмама спомиње некакав Стојан.

Ми ћемо од ових песама навести само три, колико да се јасније види сам обичај; а осталу збирку оставићемо за други пут, да је у једној целини изнесемо.

ада с