Brastvo

135

„Ми емо синоћ дошли од дворова, „Видели смо твоје беле дворе, „Двори су ти поодавно пусти, „На дворишту пелен цвеће расте, „А по башти дрва огорела,

„На њих често кука кукавица. „Једна кука јутром и вечером:; „Друга кука око пола дана; „Трећа кука никад не престаје ! Говори им Сибињанин Јанко:

„А знате ли, моје тице сиве,

„Ко су оне кукавице сиње%

„Та, што кука јутром и вечером, „То је моја сестрица Јелица ; „Та, што кука око пола дана, „То је моја љуба несрећница; „Та, што кука, никад не престаје, „То је моја остарела, мајка!

Из Алексинач. Поморавља, и Ресаве.

На крају ових песама напоменућу још и то: да се на седељкама сем певања још и прича и загонета. Ту се чују свакојаке доскочице и бројенице које ћу ја другом приликом изнети, Обпчај овај веома, је стар. Али из године у годину он се квари, нарочито томе помажу мушкарци, те сад ретко који домаћин пушта своју кћер на такве заједничке радове. Није далеко време, кад ће седељака сасвим нестати; тада ће се изгубити и оне депе песме, које се на седељкама певају. За то сам ја и прибележио овде најлепше, те да им се бар у књижевности спомен сачува.

Концем фебруара 1895. год.

У Џрћиловици.