Brastvo

165

нак, многе златоткане хаљине, известан број лепих девојака и право да пободе своје копље на цариградским Златним Вратима. Цар покуша да Крума. на превару ухвати или убије. Ово разјари хана, те ужасно опустоши цариградску околину и палећи и робећи оде на север, а ханов брат освоји Дринопољ, па га опљачка а становнике му пресели у задунавски крај.

Цар Леон У настави рат 814. г. и продре до Месемврије, где једне ноћи у мало што не зароби Крума. Зато Крум опустоши крај на води Ергину и одведе 30,000 робља. Сад се стаде свом силом спремати на Цариград и купити војску из Бугарске и подвласних му словенских кнежевина. Цар Леон од своје стране спремаше се својски на одбрану, кад у сред ових спрема Крума угуши кре 15. апр. 815.

За Крумом постао је ханом Док (по другима Дукум), а за овим Диценг. Брзо се учини и трећа, промена у ханству и ханом постаде Омортаг (Мортагон). Забележено је, да је дринопољски епископ, кога је Крум у ропство одрео, толико успео међу Бугарима, да су многи постали наклоњени Грцима и хришћанству. Кад уз то почетком 817. г. Леон У код Месемврије порази хана и у Бугарску продре пустошећи, начини се мир на 30 година. Године 828. видимо Омортага, да помаже цару против бунтовнога војводе Томе, Словенина, кога разби под Цариградом. Тому за тим набише на колац.

УЛ

Ако су односи према Грцима били за неко време мирни, пореметили су се они на западној граници према Францима. Тимочани, Кучани (Гу-