Brastvo

РЕД ин» ЦРР

_ БАРА

Име и административна подела Баната.

Банатом се зове пространа област између Дунава, на Југу, Тисе, на западу, Мориша, на северу, и ердељских Алпа на истоку. Гај крај не чини једну географску целину.

Мо ки

К пУ њему се разликују два посебна дела: западни или равни

_ Банат који се простире од Тисе до Темишвара, Вршца и _ Беле Цркве, и источни или брдовити Банат, који се пружа источно од ових вароши.

Име Тамишки Банат у употреби је од 1718 г. када је | | трића придобила овај крај од Турака, који су га држали, _ од 1552—1717 и зва. ли га Темишварским Вилајетом.

Ке Кадагје овај крај, 1779, спојен с. Угарском, раздељен је био на четири жупаније: торонталску, тамишку, кра"шовску и северинску. |. 1880 спојили су Мађари северин„ску са крашовском жупанијом, тако да је Банат од тада "подељен био у три жупаније: торонталску (уз Тису), та"мишку (у средини) и крашовско-северинску (на истоку). __ Банат, дакле, ни у административном, па ни у етничком. огледу није чинио никада једну целину. Источни брдовити _ део Баната вазда се одваја од западнога, те је, који пут, "административно чинио једну целину с Ердељом и Влашком.

Географске и климатске прилике.

Земљиште Баната нагнуто је од истока ка западу, тако да се западни, равни део Баната неприметно спаја са великом бачком равницом. Све реке које протичу Кро Банат

у При писању овога чланка послужили смо се овим делима:

7. (итвеши, Уегзпсћ еепег роћизећеп ипа паштисћеп Сезећасћее дез стрезмагег Вапаб 11 Веегеп ап згапдезрегзопеп ппа Сејећтје. Млтеп 780. Ј. ЗећимКег, Стезећи те дез Тетезег Вапа 5. Видарез! 1872. Остала итература и извори назначени су у мојој књизи Ге Вапа! која је зишла у Паризу 1919 (издавачи Влоџа е! бау). О пореклу Румуна етаљно сам расправљао у студији «Бе Агон, ћазготтапе Чез ВоштаФез зегђез зиг Је Вапаг», у Кеуџпе адез КЕаез ћголдпез, Х-го

е — дЧесетђге 1916.